Meskalin.cz/Fórum/Kdy a jak zalévat kaktusy v zimě?

Kdy a jak zalévat kaktusy v zimě?

Zdravím všechny milovníky kaktusů! Mám doma několik různých druhů kaktusů a chtěl bych se zeptat, jak je to s jejich zaléváním v zimním období. Vím, že kaktusy jsou obecně velmi odolné rostliny a většinou zvládají sucho, ale co když přijde zima? Mám je vůbec zalévat, nebo by to mohlo nějak uškodit jejich zdraví? Slyšel jsem, že během zimy mají kaktusy klidové období a že by se mělo zalévat jen minimálně. Jaké máte zkušenosti? Jaký je tedy nejlepší čas na zalévání během zimy? Rád bych věděl, jestli je lepší zalévat je třeba na začátku měsíce nebo spíš až ke konci, nebo jestli je to úplně jedno. A co když mám různé druhy kaktusů, jak se liší jejich potřeby ohledně vody v zimě? Děkuji za každou radu! Zajímá mě, jaké techniky používáte vy a co funguje nejlépe. Rád bych se vyhnul tomu, abych své rostlinky zbytečně poškodil.

145 slov
1.5 minut čtení
31. 12. 2023
Marek Kratochvíl

Zalévání kaktusů v zimě je fakt důležitý a hlavně opatrný. V zimě většina kaktusů přechází do klidového režimu, takže potřebují mnohem míň vody než v létě. Obecně platí, že je lepší zalévat je jednou za měsíc, maximálně jednou za dva měsíce, podle toho, jak moc to u vás doma vysychá. Pokud jde o čas, klidně to udělej na začátku měsíce, ale koukni se na substrát – pokud je ještě vlhký, tak radši počkej. Rozdíly mezi druhy kaktusů jsou taky důležitý – některý druhy snesou víc vlhkosti než jiný, takže pokud máš třeba sukulenty nebo kaktusy, co rostou v chladnějším klimatu, dej pozor na jejich potřeby. Vždycky je lepší přelít než podlít, ale u kaktusů to platí obráceně. Takže opatrně s vodou a radši míň než víc!

126 slov
1.3 minut čtení
19. 4. 2024
Adéla Tvrdíková

Zimní zalévání kaktusů je fakt specifický. Většina kaktusů má v zimě klidový režim, takže většinou stačí zalévat minimálně, klidně jednou za měsíc nebo i méně. Hlavně se vyvaruj přelévání, to by mohlo způsobit hnilobu kořenů. Pokud máš různé druhy, některé potřebují víc vlhkosti než jiné, ale většina z nich chce spíš sucho. Dobrá praxe je zkontrolovat substrát – když je suchý, můžeš lehce zalít. Ale pozor na teplotu – pokud je kolem 10°C a méně, tak radši ne. Takže zalévat spíš na začátku měsíce, když už jsi si jistý, že substrát fakt vyschnul. V zimě by měly být kaktusy na chladnějším místě s dobrým světlem a to je důležitější než vodu. Toť vše.

113 slov
1.1 minut čtení
30. 5. 2024
Jana Dvořáčková
Meskalin.cz/Články/Zimní péče o kaktusy
Prevence škůdců a nemocí kaktusů v zimních měsícíchZjistěte, jak ochránit své kaktusy před škůdci a nemocemi během zimy s těmito užitečnými tipy a triky.
1000 slov
10 minut čtení
16. 8. 2022
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky