Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když mám kaktusy na okně a bojím se vlhkosti?

Co dělat, když mám kaktusy na okně a bojím se vlhkosti?

Mám doma pár kaktusů, které se mi moc líbí a chtěl/a bych je mít na okně, protože tam mají dostatek slunce. Jenže mám trochu strach, co když bude moc vlhko. Slyšel/a jsem, že kaktusy jsou citlivé na přílišnou vlhkost a že by mohly začít hnit nebo se jim prostě nebude dařit. Takže se chci zeptat, co vlastně můžu udělat, abych se tomu vyhnul/a? Myslíte si, že existují nějaké triky, jak udržet vlhkost pod kontrolou? Měla bych třeba nějak pravidelně větrat? A co zalévání, jak často by měly být kaktusy zalévány, aby jim to neublížilo? Zajímá mě také, jestli je lepší kaktusy mít na parapetu okna, kde je více slunce a tepla, nebo je raději přesunout někam jinam, kde by mohlo být vzdušnější prostředí. Taky mě napadá, jestli existují nějaké speciální substráty nebo květináče, které by pomohly s odváděním přebytečné vody a snížením vlhkosti. Mám obavy, že pokud se něco pokazí, tak moje oblíbené kaktusy trpí a já je ztratím. Jaké máte zkušenosti vy? Pomůže mi vaše rada?

167 slov
1.7 minut čtení
8. 10. 2024
Ladislav Šilhavý

Takže mám kaktusy na okně taky a bojím se stejně jako ty. Kaktusy fakt nesnáší vlhkost, takže je důležitý mít je v dobře odvodněným květináči. Doporučuji zvolit hrnce s dírama, aby se přebytečná voda mohla dostat ven. Co se týká substrátu, tak použij něco speciálního pro sukulenty nebo si udělej směs s pískem a perlitem, co víc vzdušná a propustná. Zalévání je klíčový - v létě stačí jednou za dva týdny, v zimě skoro vůbec. Vždycky radši počkej, až substrát úplně oschne, než začneš zalévat znova. Ventilace je dobrá taky, takže pokud můžeš, tak občas otevři okno nebo se ujisti, že tam proudí vzduch. Na parapetu to může být super, pokud je to slunné místo, ale pozor na přímý slunce v horku - to může spálit. Takže sleduj jak to snášejí a podle toho upravuj místo. Hlavně se neboj experimentovat a podle potřeby měnit péči!

145 slov
1.5 minut čtení
20. 7. 2024
Vladimír Blažek

Kaktusy fakt nesnášej vlhkost, to je pravda. Mám je taky na okně a musím říct, že se mi osvědčilo pár věcí. Za prvé, větrání je důležitý – když máš okno otevřený, tak se vzduch dostatečně promíchá a nedrží se tam vlhkost. Zalévání – tohle je klíčový. Kaktusy potřebujou vodu, ale jen když je substrát úplně suchý. V zimě stačí zalít jednou za měsíc nebo i míň. Co se týče květináčů, tak se koukni na ty s odtokovými otvory, to hodně pomáhá, a můžeš použít speciální substrát na sukulenty, co lépe odvádí vodu. Parapet je fajn, pokud je dostatečně slunečný a vzdušný, ale dej pozor na přehřívání v létě. Takže jo, dej jim dost světla, ale zároveň i vzduch a suchý substrát. Držím palce!

123 slov
1.2 minut čtení
12. 7. 2023
Zdeněk Polák
Meskalin.cz/Články/Zimní péče o kaktusy
Prevence škůdců a nemocí kaktusů v zimních měsícíchZjistěte, jak ochránit své kaktusy před škůdci a nemocemi během zimy s těmito užitečnými tipy a triky.
1000 slov
10 minut čtení
16. 8. 2022
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky