Meskalin.cz/Fórum/Jaká výška stojanu je ideální pro kaktusy?

Jaká výška stojanu je ideální pro kaktusy?

Jsem docela nováček ve světě kaktusů a sukulentů a mám takovou otázku ohledně výšky stojanu, na kterém bych chtěl své rostlinky umístit. Při pěstování kaktusů jsem slyšel, že správná výška stojanu může hodně ovlivnit růst a zdraví těchto fascinujících rostlin. Rád bych věděl, jakou výšku bych měl zvolit, aby se kaktusy cítily co nejlépe. Je lepší mít kaktusy níž, nebo je mám vystavit výše, aby měly dostatek světla? Mám doma okno, které je poměrně nízko, ale nevím, jestli by to mělo vliv na to, jak vysoko by měl být stojan. A co teplota? Mohlo by to mít nějaký dopad na to, jestli stojan umístím do výšky nebo níž? Zajímá mě také, jestli existují nějaké doporučení ohledně toho, jak daleko od okna by měl být stojan. Obzvlášť teď na podzim, kdy slunce svítí jinak než v létě, bych rád předešel případnému spálení nebo nedostatku světla. Také přemýšlím nad tím, jak velikost kaktusů ovlivňuje jejich umístění. Má smysl mít menší kaktusy níž a větší výš? Jak jste to řešili vy? Budu vděčný za jakékoliv rady a tipy ohledně ideální výšky pro stojan kaktusů.

181 slov
1.8 minut čtení
6. 8. 2022
Lenka Hájková

Když jde o výšku stojanu pro kaktusy, tak to fakt záleží na tom, jaký máš okno a jaký kaktusy pěstuješ. Obecně platí, že kaktusy potřebujou dost světla, takže je lepší je mít výš, pokud okno není moc daleko. Ideálně by měly být asi 30-50 cm nad zemí, aby chytaly sluneční paprsky, ale zase jestli máš nízké okno, tak to může být blíž. V zimě a na podzim si dej pozor, sluníčko je slabší a můžeš mít problémy s nedostatkem světla. Kaktusy se spálit můžou, ale to se stává spíš u přímého slunečního světla v létě. Takže třeba dej menší kaktusy níž a větší výš, aby měly víc prostoru a světla. No a ohledně teploty – kaktusy mají radši teplo, ale když je umístíš moc blízko okna, tak v zimě může být zima. Takže dej pozor na průvan a teplotní šoky. Drž se tak 20-30 cm od okna, zvlášť teď na podzim to bude fajn. Hodně štěstí s pěstováním!

158 slov
1.6 minut čtení
30. 5. 2023
Alena Hlaváčová

Takže, co se týče výšky stojanu pro kaktusy, v podstatě to záleží na tom, jak moc světla máš u okna. Kaktusy potřebujou dostatek sluníčka, takže pokud je okno nízko, postav to výš, ať mají víc světla. Ideální by bylo mít je aspoň 1-1,5 metru od země, aby byly blíž k oknu. Ale pozor na spálení – teď na podzim slunce svítí jinak, tak dej pozor, jestli nejsou moc na přímém slunci, hlavně když jsou mladé. Co se teploty týče, kaktusy to chtějí teplo, takže stát blíž k topení je fajn, ale zas ne přímo u něho. Měj je dost daleko od okna v mrazech, aby ti nezmrzly. Ohledně velikosti – klidně menší kaktusy dej níž a větší nahoru, ale hlavně ať mají dost prostoru a světla. Hlavně zkoušet a sledovat, co jim vyhovuje. Tak snad to pomůže!

137 slov
1.4 minut čtení
14. 1. 2024
Stanislav Hruška
Meskalin.cz/Články/Dekorativní misky a stojany
Stylové stojany na kaktusy: Jak vybrat ten pravý pro vaši kolekciObjevte, jak vybrat ideální stojan na kaktusy a sukulenty, který zdůrazní vaši sbírku a skvěle se hodí do vašeho interiéru. Porovnáme různé typy stoja...
1000 slov
10 minut čtení
23. 12. 2020
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky