Meskalin.cz/Fórum/Dřevěný nebo kovový stojan na kaktusy?

Dřevěný nebo kovový stojan na kaktusy?

Když se zamýšlím nad tím, jak nejlepší uspořádat své kaktusy a sukulenty, neustále se mi v hlavě honí otázka, jestli je lepší zvolit dřevěný stojan nebo ten kovový. Oba mají své výhody a nevýhody, ale co je pro naše kaktusy skutečně lepší? Dřevěný stojan vypadá tak přírodně a hezky, myslím, že by mohl skvěle ladit s celkovou estetikou mých rostlin. Mám pocit, že dřevo dodává teplo a útulnost, což by mohlo pozitivně ovlivnit i růst kaktusů. Ale na druhou stranu, co když dřevo časem vlhne nebo se poškodí? Navíc bych se bál, že by se do něj dostali škůdci. Na druhé straně kovový stojan je asi odolnější a snadno se čistí. Určitě by přežil i nějakou tu nehodu s vodou, ale není to příliš chladné pro rostliny? Jak to třeba snášejí kaktusy? A co údržba? Je dřevěný stojan třeba nějak speciálně ošetřovat nebo ne? Bude to pro mě vůbec výhodné, když budu muset investovat do údržby? Který typ stojanu byste tedy doporučili pro pěstování kaktusů? Co máte doma vy a jaké máte zkušenosti? Myslím si, že volba mezi dřevem a kovem může mít dlouhodobý dopad na zdraví rostlin. Co si myslíte?

191 slov
1.9 minut čtení
12. 12. 2022
Miroslav Kočí

Tak já jsem měl doma oba typy stojanů a myslím, že záleží na víc věcech. Dřevěný stojan vypadá fakt pěkně a dodává teplý vzhled, ale jak říkáš, vlhkost mu moc nesvědčí. Mě se to dřevo po nějaké době začalo kroutit a určitě jsem musel víc hlídat, aby se do něj nedostali škůdci. Musel jsem ho i ošetřit nějakým lakem, což není ideální pro kaktusy, protože nevím, co to udělá s jejich kořeny. Na druhou stranu kovový stojan je odolnější, snadno se utírá a nevypadá tak hrozně, ale fakt je, že v létě dost hřeje a v zimě chladí. Kaktusy to asi snášejí v pohodě, ale občas si říkám, jestli to není příliš extrémní. Takže za mě bych spíš doporučil ten kovový, pokud chceš mít méně starostí a údržbu. Ale pokud ti jde o estetiku a jsi ochotný investovat do péče, tak jdi do dřeva. Záleží na tobě.

147 slov
1.5 minut čtení
25. 10. 2023
Oldřich Štefan

Záleží, jaký typ pěstování máš na mysli. Dřevěný stojan je fakt hezkej a dodá tvému prostoru přírodní atmosféru, ale máš pravdu, že může vlhnout a hrozí mu poškození. S dřevem se musíš starat víc, ideálně ho nějak ošetřit proti vlhkosti, jinak se může zkazit. Co se týče kovu, tak ten je odolnější a snadno se udržuje, což je fajn, pokud máš víc kaktusů a občas je pokropíš vodou. Ale jo, může to být pro rostliny chladnější, ale většina kaktusů si s tím poradí. Pokud si vybereš dřevo, tak ho drž v suchu a pokud kov, tak se neboj toho, že by to mělo negativní vliv na kaktusy. Já mám doma kovovej stojan a jsem spokojený, ale pokud chceš útulnost a atmosféru, dřevěný by mohl být lepší volba.

127 slov
1.3 minut čtení
30. 12. 2023
Lucie Křížová
Meskalin.cz/Články/Dekorativní misky a stojany
Stylové stojany na kaktusy: Jak vybrat ten pravý pro vaši kolekciObjevte, jak vybrat ideální stojan na kaktusy a sukulenty, který zdůrazní vaši sbírku a skvěle se hodí do vašeho interiéru. Porovnáme různé typy stoja...
1000 slov
10 minut čtení
23. 12. 2020
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky