Meskalin.cz/Fórum/Jaké bylinky pomáhají proti nadýmání?

Jaké bylinky pomáhají proti nadýmání?

Mám takový problém, který mě už nějakou dobu trápí. Často se mi stává, že po jídle cítím silné nadýmání, a to je fakt nepříjemné. Zkoušel jsem různé diety a změny v jídelníčku, ale nic moc nepomohlo. Před několika dny jsem slyšel, že některé bylinky mohou být velmi účinné na nadýmání a já bych se chtěl zeptat, jestli máte nějaké tipy na to, co bych mohl vyzkoušet. Slyšel jsem o fenugeku, kmínu a mátě, ale nejsem si jistý, jak je přesně používat. Můžete mi poradit, které bylinky jsou nejlepší na nadýmání a jak je správně připravit? Myslíte, že by stačilo čaj z některých z těchto bylinek, nebo je potřeba je užívat jinak? A ještě mě zajímá, jestli mají nějaké vedlejší účinky nebo něco podobného. Mám obavy, aby to nebylo ještě horší... Děkuju za jakoukoliv radu!

134 slov
1.3 minut čtení
28. 10. 2024
Kamila Stehlíková

Zkus se podívat na fenykl, ten je docela známej na nadýmání. Můžeš si z něj udělat čaj – stačí lžička semínek, zaleješ to horkou vodou a necháš louhovat asi 10 minut. Pak to můžeš pít po jídle. Kmín taky pomáhá, můžeš ho přidat do jídla nebo udělat čaj podobně jako u fenyklu. Máta je fajn na trávení, tak klidně mátový čaj po jídle, to by mělo pomoct uvolnit břicho. Co se týče vedlejších účinků, většinou jsou ty bylinky bezpečný, ale pokud máš nějaký zdravotní problémy, radši se poraď s doktorem. Jinak zkus třeba i zázvor – ten je taky super na trávení. Takže hodně štěstí!

105 slov
1.1 minut čtení
20. 12. 2024
Hana Hájková

Takže, nadýmání je fakt nepříjemná věc. Bylinky, co zmiňuješ, jsou fajn. Fenykl je super, můžeš udělat čaj – stačí lžička semínek a zalít vroucí vodou, nechat chvilku louhovat a pít. Kmín taky pomáhá, máš ho doma? Můžeš ho přidat do jídla nebo zase udělat čaj podobně jako s fenyklovým semínkem. Máta je další dobrá volba, ta osvěží a uklidní žaludek. Čaj z máty je fakt jednoduchý, jen si uvař vodu a přidej čerstvé listy nebo sušenou mátu.

Co se vedlejších účinků týče, většinou by neměly být žádný velký problémy, ale pokud máš citlivý žaludek nebo alergie, radši to konzultuj s doktorem. Měj na paměti, že bylinky sice pomáhají, ale nejlepší je i sledovat, co jíš – některý potraviny můžou nadýmání zhoršit. Držím palce!

123 slov
1.2 minut čtení
13. 1. 2025
Zuzana Křížová
Meskalin.cz/Články/Přírodní léčivé rostliny
Zažívacie potíže a přírodní řešení: Které rostliny pomáhají?Objevte přírodní rostlinné řešení pro zažívací potíže. Jaké byliny vám mohou přinést úlevu a jak je využít v domácí medicíně?
1000 slov
10 minut čtení
28. 9. 2024
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky