Meskalin.cz/Fórum/Kolik hodin denně mám zapínat osvětlení pro kaktusy?

Kolik hodin denně mám zapínat osvětlení pro kaktusy?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Rád bych se s vámi podělil o svůj dotaz ohledně osvětlení, které používám pro své kaktusy. Mám doma několik různých druhů, od malých roztomilých kaktusů až po větší sukulenty, a chtěl bych se ujistit, že jim poskytuju tu nejlepší péči. Mám LED osvětlení, které je prý skvělé pro růst rostlin, ale nejsem si jistý, kolik hodin denně by mělo být zapnuté. Slyšel jsem názory, že by to mělo být kolem 12 hodin, ale pak zase jiní tvrdí, že 10 hodin je taky dostačující. Jak to tedy je? Měli by kaktusy dostávat více světla v létě než v zimě? A co když mám kaktusy umístěné na okně? Je potřeba nějak upravit dobu svícení podle toho, kolik přirozeného slunce dostávají? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké specifické signály nebo příznaky, podle kterých bych mohl poznat, že moje rostlinky potřebují více nebo méně světla. Děkuji za jakékoliv tipy nebo zkušenosti! Vaše rady mi budou určitě užitečné!

160 slov
1.6 minut čtení
1. 12. 2024
Richard Voříšek

Takže, co se týče osvětlení pro kaktusy, doporučuje se většinou mezi 10-12 hodin denně. V létě si myslím, že můžeš klidně jít na těch 12 hodin, protože mají víc světla přirozeně. Naopak v zimě stačí klidně i těch 10 hodin, když je den kratší. Když máš kaktusy na okně, tak si dej pozor na to, kolik slunce dostávají – jestli to vypadá, že jsou slabé nebo se vytahují za světlem, tak možná potřebují víc. Naopak pokud mají spálené špičky nebo ztrácí barvu, mohlo by to znamenat, že mají moc světla. Vždycky je dobrý koukat na to, jak reagují a podle toho upravit dobu svícení. Tak hodně štěstí s kaktusy!

109 slov
1.1 minut čtení
21. 10. 2024
Libor Čermák

Takže, co se týče osvětlení pro kaktusy, obecně platí, že 10 až 12 hodin denně je ideál. Ale když máš kaktusy na okně, kde dostávají slunce, můžeš klidně zkrátit čas svícení. Kaktusy si na světlo zvyknou a léto znamená víc slunce, takže v zimě můžeš sjíždět na těch 10 hodin a ještě méně, pokud je fakt tma. Jinak sleduj rostliny – když jsou moc vytažené nebo mají bledé barvy, potřebují víc světla. Naopak, když jsou spálené nebo mají hnědé skvrny, tak jim svítíš moc. Zkus se řídit tím, co vidíš. Hlavně buď trpělivý a experimentuj s tím! Kaktusy jsou odolné, tak se ti to určitě podaří.

106 slov
1.1 minut čtení
19. 10. 2024
Antonín Pokorný
Meskalin.cz/Články/Osvětlení pro rostliny
LED versus fluorescenční osvětlení: Co je nejlepší pro vaše kaktusy?Zjistěte, zda je pro vaše kaktusy lepší LED nebo fluorescenční osvětlení. Porovnejte účinnost obou typů a zjistěte, které světlo podpoří růst vašich s...
1000 slov
10 minut čtení
29. 8. 2024
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky