Meskalin.cz/Fórum/Jak na to, aby sukulenty vypadaly hezky spolu?

Jak na to, aby sukulenty vypadaly hezky spolu?

Snažím se vytvořit krásnou sbírku sukulentů, ale zatím to nevypadá tak dobře, jak bych si představoval. Mám několik různých druhů, ale nevím, jak je dát dohromady, aby to vypadalo harmonicky a hezky. Zkoušel jsem je seskupit podle barev, ale pořád mi to přijde takové neuspořádané. Jaké jsou nejlepší tipy na to, aby sukulenty spolu hezky ladily? Mám také pocit, že některé rostliny rostou rychleji než jiné a bojím se, že mi to pokazí celkový vzhled. Je dobré kombinovat různé velikosti a tvary, nebo by se měly spíše držet podobnosti? A co substrát a umístění – má to vliv na to, jak rostliny vypadají dohromady? Rád bych slyšel všechny vaše rady a zkušenosti ohledně toho, jak udělat z mé malé sukulentové zahrádky něco opravdu krásného a vyváženého. Děkuji!

127 slov
1.3 minut čtení
22. 9. 2024
Vladimír Netolický

No, já myslím, že nejlepší je zkusit různý tvary a velikosti. Sukulenty jsou fakt rozmanitý, tak se neboj experimentovat. Zkus třeba vyšší rostliny do pozadí a menší dopředu, vypadá to lépe. Barvy je dobrý brát v potaz, ale víc než barvy bych se soustředil na texturu listů. Některý sukulenty mají hladký listy, jiný zase chlupatý – to dává zajímavý kontrast.

Co se týče substrátu, měl bys mít dobrou drenáž, aby ti nepodmáčelo kořeny. A umístění? Slunce je důležitý, ale některý sukulenty snesou i trochu stínu – tak to zkombinuj. A jo, pokud některý rostou rychleji, můžeš je čas od času přesadit nebo upravit pozici v zahrádce, aby to vypadalo vyváženě.

Hlavně se nenech odradit, chce to čas a pokus-omyl. Sleduj, co se ti líbí a co ne a podle toho to ladíš.

132 slov
1.3 minut čtení
20. 11. 2024
Václav Roubal

Hele, když chceš, aby sukulenty vypadaly hezky spolu, zkus to s různými tvary a velikostmi. Můžeš mít třeba vysoký sukulent vedle malých, co se rozprostírají. Zajímavě to vypadá, když jsou vedle sebe rostliny s různými texturami – hladké proti drsným. Co se barev týče, zkus je kombinovat tak, že třeba jedna barva dominuje a ostatní jsou doplňkový. A jo, substrát má taky vliv, dej pozor na to, aby byl dobře propustný. Umístění je důležitý – většina sukulentů potřebuje hodně světla, ale ne přímý slunce celý den. Takže pokud máš kousek stínu, můžeš tam dát ty citlivější druhy. Když některé rostou rychleji, můžeš je občas přesadit nebo zkrátit – to pomůže udržet vyváženost. Celkově je dobrý experimentovat a nebát se toho! Hlavně si užívej tu tvorbu.

125 slov
1.3 minut čtení
2. 4. 2024
Lucie Vítková
Meskalin.cz/Články/Rostlinné kompozice
Vytváření různorodých textur v rostlinných kompozicích: Zásady a tipyObjevte, jak využít rozmanitost textur u exotických rostlin pro vytvoření zajímavých a harmonických zahradních prostor.
1000 slov
10 minut čtení
13. 12. 2023
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky