Meskalin.cz/Fórum/Jak se starat o kaktusy v zimě, když jsou v skladišti?

Jak se starat o kaktusy v zimě, když jsou v skladišti?

Zdravím všechny, mám dotaz ohledně péče o kaktusy, které mám uskladněné na zimu. Mám několik různých druhů a nevím, jak se o ně správně starat, když jsou v tom skladišti. Jak to vlastně funguje? Jaké podmínky by měly být v prostoru, kde kaktusy skladujeme? Měly by tam být nějaké konkrétní teploty nebo vlhkost? A co zalévání? Vím, že kaktusy potřebují méně vody během zimy, ale jak často je mám kontrolovat a zda vůbec zalévat? Nebo je lepší nechat je úplně bez vody? Co například s osvětlením? Je nutné je nějak osvětlovat, nebo stačí přirozené světlo ze sklepa? Zajímalo by mě i to, jestli se mají kaktusy během zimního spánku nějak otáčet nebo pohybovat, aby dostávaly rovnoměrnou péči. A co když už teď vidím, že některé z nich začínají trochu sesychat nebo ztrácet barvu – je to normální a mám se tím zabývat, nebo to není důvod k panice? Jak vlastně poznám, jestli jsou v pořádku a jestli jim nic nechybí? Rád bych taky věděl, jak se postarat o ty vzácnější druhy, které jsem dostal darem. Takže jaké máte tipy a zkušenosti vy? Co jste se naučili vy sami při péči o kaktusy přes zimu? Děkuju za všechny rady!

198 slov
2 minut čtení
10. 8. 2024
Barbora Charvátová

Tak kaktusy v zimě v skladišti, to je docela oříšek. Měl bys mít teplotu tak kolem 5 až 15 stupňů, to je ideální. Vlhkost by měla být spíš nízká, aby se ti nezačaly kazit. Co se týče zalévání, tak fakt méně je víc – stačí jednou za měsíc nebo i méně, pokud máš pocit, že jsou úplně suchý. Většinou je lepší nechat je bez vody, než je přelít. Osvětlení? Tak lepší je nějaký přirozený světlo, ale pokud můžeš, tak jim dej pár hodin umělýho světla denně – pomůže to. Otáčení není nutný, ale občas je přesuň, ať dostanou světlo ze všech stran. Pokud vidíš sesychání nebo ztrátu barvy, to se občas stává a pokud nejsou úplně scvrklé nebo hnilobné, tak bych s tím panikařil. Ty vzácnější druhy bys měl hlídat víc, ale princip je stejný – držet je v suchu a chladnu. Takže jo, prostě na ně koukej a uvidíš. Držím palce!

152 slov
1.5 minut čtení
21. 12. 2024
Rudolf Navrátil

Kaktusy v zimě v skladišti potřebují hlavně chlad a sucho. Ideální teplota by měla být mezi 5-10 °C, aby měly klidový spánek. Zvlášť když jsou uskladněné, tak zalévání fakt omez na minimum. Klidně je nech na pár týdnů bez vody, ale občas je zkontroluj, jestli nevysychají úplně. Pokud vidíš, že začínají sesychat nebo ztrácet barvu, může to být normální, ale koukni se na kořeny – jestli nejsou shnilé nebo příliš suché.

Osvětlení taky moc neřeš, stačí přirozené světlo. Když je tmavo, kaktusy si prostě odpočinou, takže žádná umělá zářivka není potřeba. Co se týče otáčení, tak to občas udělej, ale pokud mají decentní světlo ze strany, není to nutný.

U vzácnějších druhů dej pozor na to samý jako na ty obyčejný – žádný extrémy s vodou a teplotou. Takže pokud se ti něco nezdá, radši to prozkoumej a uvidíš. Na zimování je lepší je nechat být a moc je nepohybovat. Drž je ve stabilním prostředí a měly by přežít v pohodě.

159 slov
1.6 minut čtení
7. 1. 2025
Luboš Jelínek
Meskalin.cz/Články/Pěstování vzácných druhů
Jak správně reprodukovat ohrožené druhy rostlin ve skladových podmínkáchV tomto článku se dozvíte, jak efektivně reprodukovat ohrožené druhy rostlin v domácích podmínkách. Zahrnuje metodiky, techniky klíčení, výběr substrá...
1000 slov
10 minut čtení
2. 5. 2024
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky