Meskalin.cz/Fórum/Co potřebuji k množení ohrožených sukulentů?

Co potřebuji k množení ohrožených sukulentů?

Zdravím všechny milovníky sukulentů, chtěla bych se zeptat na něco, co mě už delší dobu zajímá. Mám doma pár ohrožených druhů sukulentů a ráda bych je rozmnožila, ale nevím, jak na to. Jaké konkrétní podmínky musím zajistit, abych uspěla? Slyšela jsem něco o tom, že některé sukulenty se množí lépe řízky, ale co když chci zkusit i jinou metodu? Jaké nástroje nebo pomůcky jsou při množení nezbytné? Zvlášť jde mi o substrát a zda je potřeba nějaký speciální mix pro tyto ohrožené druhy. A co zálivka? Jak často bych měla zalévat nové rostlinky? Případně, jaké je optimální osvětlení pro to, aby se jim dařilo? Pokud máte někdo osobní zkušenosti nebo tipy, budu moc vděčná za každou radu. Myslím si, že rozmnožování těchto vzácných sukulentů by bylo skvělé nejen pro mě, ale také pro ostatní pěstitele a jejich zahrady. Takže pokud víte, co všechno k tomu potřebuji a na co si mám dávat pozor, prosím podělte se o své znalosti! Děkuju moc!

161 slov
1.6 minut čtení
21. 11. 2024
Věra Chalupová

Takže, rozmnožování sukulentů je fajn věc, ale chce to mít pár věcí na paměti. Pokud jde o řízky, tak jo, většina se množí fakt dobře tímhle způsobem. Ujisti se, že řízky necháš zaschnout aspoň na den, než je zasadíš, jinak ti to může plesnivět. Substrát by měl být hodně propustný – ideální je nějaká směs pro kaktusy nebo si udělat vlastní s pískem a perlitem. Co se týče zálivky, tak to chceš dělat opatrně – zalévej až když je substrát úplně suchý. Nové rostlinky by měly mít dostatek světla, ale pozor na přímý slunce, to je může spálit. Takže ideální je jasné světlo, ale trošku filtrované. Mysli na to, že ohrožené druhy mohou mít speciální potřeby, takže když si nejsi jistá, zkus najít info konkrétně o těch tvých rostlinách. Držím palce!

131 slov
1.3 minut čtení
6. 10. 2024
Milada Jirásková

Množení sukulentů je super, obzvlášť těch ohrožených. Řízky jsou fakt nejlepší metoda, prostě si vezmi kousek z rostlinky, nechej ho pár dní zaschnout, aby se na řezu vytvořil kalus, a pak ho zasaď do substrátu. Co se týče substrátu, kup si speciální směs pro sukulenty nebo si to namíchej s pískem a perlitem, aby to dobře odvodnilo. Zálivka je důležitá – první měsíc po zasazení moc nezalévej, ideálně jednou za dva týdny, ať to nepřemokříš. Osvětlení by mělo být jasné, ale ne přímé slunce, jinak to spálíš. Takže takových 6 hodin světla denně je fajn. Hlavně sleduj, jak rostlinky reagují – když začnou růst, tak jsi na dobré cestě! Držím palce!

111 slov
1.1 minut čtení
19. 6. 2024
Roman Buchta
Meskalin.cz/Články/Pěstování vzácných druhů
Jak správně reprodukovat ohrožené druhy rostlin ve skladových podmínkáchV tomto článku se dozvíte, jak efektivně reprodukovat ohrožené druhy rostlin v domácích podmínkách. Zahrnuje metodiky, techniky klíčení, výběr substrá...
1000 slov
10 minut čtení
2. 5. 2024
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky