Meskalin.cz/Fórum/Jak správně zalévat vzácné rostliny ve skladových podmínkách?

Jak správně zalévat vzácné rostliny ve skladových podmínkách?

Zdravím všechny pěstitele a milovníky exotických rostlin! Mám dotaz ohledně zalévání vzácných rostlin, které skladuji ve specifických podmínkách. Mám několik kaktusů a sukulentů, které jsem si pořídil na výstavišti a teď je potřebuji dobře zalévat, abych je udržel v co nejlepší kondici. Jaký je ideální způsob zalévání, pokud je mám uložené v místnosti s nižšími světelnými podmínkami? Jak často by se měly zalévat a jak poznám, že mají dostatek vody? Slyšel jsem, že některé druhy nesnášejí mokré půdy, takže se bojím, abych je nezalil příliš nebo naopak je nenechal vyschnout. Jaká je správná technika zalévání pro vzácné druhy? Měli byste doporučit nějaký konkrétní typ substrátu pro takové rostliny ve skladu? A co se týče teploty a vlhkosti, má to nějaký vliv na jejich potřeby co do vody? Budu vděčný za každou radu nebo zkušenost, kterou máte. Díky moc!

138 slov
1.4 minut čtení
20. 6. 2024
Bohumil Kubík

Zalévání vzácných rostlin, jako jsou kaktusy a sukulenty, ve skladových podmínkách může být trochu oříšek. V první řadě, pokud máš nižší světlo, tak rostliny nebudou potřebovat tolik vody, protože nebudou aktivně růst. Obecně platí, že je dobré zalévat jen tehdy, když je substrát úplně suchý. Můžeš zkusit zapíchnout prst do půdy; pokud je suchá na dotek, tak je čas na zalití.

Co se týče techniky, je lepší zalévat zespodu nebo použít konvici s úzkým hrdlem, aby ses vyhnul mocné vlhkosti na listech a těle rostlin. Kaktusy fakt nesnáší, když mají mokré kořeny. Čas od času je dobré je prostě prohlédnout a ujistit se, že kořenový bal není přemokřený.

Pokud jde o substrát, doporučuji něco s dobrou drenáží – např. směs s pískem nebo perlitem. Vlhkost a teplota mají samozřejmě vliv; v chladnějších podmínkách rostliny spotřebovávají vodu pomaleji, takže ani nezapomínej na to, že bys měl zalévat méně často. Snaž se udržovat stabilní teplotu kolem 20-25 °C.

Takže shrnuto: zalévej až když je půda suchá, používaj dobrý substrát a hlídej teplotu a vlhkost – to by mělo pomoct udržet tvoje vzácné rostliny v kondici.

182 slov
1.8 minut čtení
28. 11. 2024
Simona Marková

Zalévání vzácných rostlin, jako jsou kaktusy a sukulenty, je fakt ošemetná věc. Když je máš ve skladu, určitě bys měl být opatrný. Tyhle rostliny nesnášejí přemokření, takže raději méně než víc. Ideálně zkus zalévat jednou za 2-3 týdny, záleží na tom, jak rychle ti půda schne. Můžeš si udělat zkoušku prstem – když je půda nahoře suchá na dotek, je čas na vodu. Voda se nejlépe dostane ke kořenům, pokud zaléváš podél okrajů květináče. Substrát by měl být dobře propustný, třeba smíchej klasickou zeminu s pískem nebo perlit. Snížená světelná intenzita ti může zpomalit růst těch rostlin, tak dej pozor na vlhkost vzduchu – moc vlhko taky není dobrý. Teplota kolem 20-25 °C je ideál. Takže hlavně pozor na to, abys je nezalil moc a dával jim čas na oschnutí.

130 slov
1.3 minut čtení
13. 1. 2025
Ladislav Černý
Meskalin.cz/Články/Pěstování vzácných druhů
Jak správně reprodukovat ohrožené druhy rostlin ve skladových podmínkáchV tomto článku se dozvíte, jak efektivně reprodukovat ohrožené druhy rostlin v domácích podmínkách. Zahrnuje metodiky, techniky klíčení, výběr substrá...
1000 slov
10 minut čtení
2. 5. 2024
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky