Meskalin.cz/Fórum/Co potřebuji vědět o péči o vzácné kaktusy?

Co potřebuji vědět o péči o vzácné kaktusy?

Zdravím všechny milovníky kaktusů! Mám nějaké dotazy ohledně péče o vzácné kaktusy, protože jsem se do nich nedávno zamiloval a chci se o ně správně starat. Měly by mít nějakou speciální zálivku, nebo stačí jen občasně? Jak často je mám hnojit a jestli je lepší používat speciální hnojiva určená přímo pro kaktusy? Zajímá mě také, jaký typ substrátu je pro ně nejlepší, jestli je to směs písku a zeminy nebo něco jiného. Slyšel jsem, že někteří kaktusy potřebují hodně slunce, ale zase prý jsou citlivé na přelévání. Jak to vlastně je? A co teplota? Musím je chránit před mrazem nebo některé druhy to zvládnou? Vím, že vzácné kaktusy mohou být drahé, takže bych nechtěl nic pokazit. Jak poznám, že můj kaktus je spokojený, nebo naopak, že mu něco nevyhovuje? A co škůdci? Jak se s nimi vypořádat a na co si dávat pozor? Taky by mě zajímalo, jestli existují nějaké triky pro jejich rozmnožování. Omlouvám se za tolik otázek, ale chci se ujistit, že dělám všechno správně. Díky moc za vaše rady!

172 slov
1.7 minut čtení
5. 6. 2024
Antonín Eliáš

Péče o vzácné kaktusy není zas tak složitá, ale chce to vědět pár základních věcí. Co se zálivky týče, kaktusy mají radši sucho, takže zalévej je občas, dej pozor na přelévání, to je jejich největší nepřítel. V létě stačí jednou za dva týdny, v zimě vůbec, pokud máš nějaký specifický druh, může to být jinak.

Hnojit bys měl tak jednou za měsíc během vegetačního období (jaro a léto), a fakt doporučuji speciální hnojivo na kaktusy – mají jiné potřeby než běžné rostliny. Substrát je taky důležitý, ideální je směs písku a zeminy, nebo kup hotovou směs pro sukulenty.

Co se slunce týče, většina kaktusů miluje světlo, ale pozor na přímé slunce hned po přesazení nebo po zimě – můžeš je spálit. Teplota by měla být kolem 20-30°C v létě a v zimě by neměla klesnout pod 10°C. Některé druhy mrazuvzdorné jsou, ale radši je chraň před mrazem.

Když je kaktus spokojený, má zdravou barvu a roste. Jestli začne žloutnout nebo hnědnout, něco není v pořádku. Škůdci jako svilušky nebo mšice jsou problém; kontroluj je pravidelně a můžeš zkusit neem olej nebo mýdlovou vodu na likvidaci.

A pro rozmnožování zkus řízkování nebo semena – to jsou asi nejběžnější způsoby. Držím palce, ať ti to s nimi jde!

202 slov
2 minut čtení
23. 8. 2024
Martina Staňková

No hele, co se týče péče o vzácné kaktusy, tak je to celkem jednoduchý, ale máš pravdu, že je potřeba si dávat pozor. Zálivka – to chceš dělat opatrně. Vždycky radši počkej, až substrát úplně proschně, a pak zalívej. V létě můžeš klidně jednou týdně, ale v zimě stačí tak jednou za měsíc nebo i méně. Hnojení – jo, speciální hnojivo pro kaktusy je fajn, ale hnojit bys měl jenom v období růstu, což je většinou jaro a léto. Jinak substrát by měl být hodně propustný, takže směs písku a zeminy je super volba, klidně přidej i perlitu pro lepší drenáž.

S tím sluncem máš pravdu – většina kaktusů miluje slunce, ale ze začátku je lepší je pomalu aklimatizovat. Co se teploty týče, většina kaktusů snese teplo dobře, ale mráz fakt nemají rádi. Takže pokud máš venku nějaký vzácnější kousek, určitě ho chraň před mrazem.

Když je kaktus spokojený, tak roste a vypadá zdravě – svěží barvy a bez skvrn. Když žloutne nebo opadává, něco není v pořádku. Škůdci jako svilušky nebo mšice se občas objeví, tak na ně dávej pozor a můžeš použít mýdlový roztok nebo neemový olej.

A co se týče rozmnožování, většina kaktusů jde řízkovat nebo semena jsou taky možnost. Ale to už chce trošku víc zkušeností. Tak drž palce, ať ti to s nima jde!

216 slov
2.2 minut čtení
24. 9. 2024
Bohumil Vaněk
Meskalin.cz/Články/Nejvzácnější kaktusy
Top 5 nejvzácnějších kaktusů, které byste měli mít ve sbírceObjevte fascinující svět nejvzácnějších kaktusů a zjistěte, proč byste je měli mít ve své sbírce. Naučte se o jejich pěstování, unikátních vlastnostec...
1000 slov
10 minut čtení
10. 5. 2022
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky