Meskalin.cz/Fórum/Kde mám dát sukulenty, aby měly dostatek světla?

Kde mám dát sukulenty, aby měly dostatek světla?

Mám doma nějaké sukulenty a nevím, kde je nejlépe umístit, aby měly dostatek světla. Když je dám na parapet okna, tak mi přijde, že to není úplně ideální, protože přímé slunce v létě je fakt silné a bojím se, že by mohly spálené. Zkoušela jsem taky stínit a mít je blíž k oknu, ale ani to mi nepřijde jako správné řešení. Jaké máte zkušenosti s osvětlením pro sukulenty? Přemýšlím, jestli je lepší mít je na jihovýchodní straně bytu nebo na západní. A co když bych je dala na stůl vedle okna? Myslíte, že tam budou mít dost světla? Chtěla bych, aby vypadaly krásně a zdravě, ale obávám se, že zvolím špatné místo a pak mi začnou chcípat nebo se nebudou vyvíjet. Jaké jsou vaše tipy a triky na umístění sukulentů? Mám také nějaké menší druhy, co se jim líbí víc – slunce nebo spíš polostín? Jak dlouho by měly být vystavené přímému slunci během dne? A co třeba také svícení lampou? Je to dobrý nápad nebo raději ne? Hledám rady od zkušenějších pěstitelů. Děkuji za všechny tipy!

177 slov
1.8 minut čtení
2. 3. 2023
Eduard Mach
Eduard Mach

Sukulenty obecně potřebují hodně světla, ale fakt je, že přímé slunce v létě může být pro ně moc. Měj je na parapetu, ale dej je trošku dál od okna nebo stínuj. Jihovýchodní strana bytu je fajn, tam mají dostatek světla, ale ne tak brutální slunce jako na západní. Západní strana je lepší na odpolední sluníčko, ale to už může být docela intenzivní. Když je dáš na stůl vedle okna, tak se ujisti, že to místo není moc tmavé. Menší druhy sukulentů většinou snesou i trošku stínu, ale pořád potřebují denně aspoň pár hodin světla. Můžeš je zkusit otáčet, aby se hezky vyvíjely a nerostly nakřivo. Co se týče lampy, tak pokud máš nějakou s LED, co simuluje sluneční světlo, může to být dobrý nápad, ale radši to nepřeháněj. Jenom dej pozor, abys je nespálila tím umělým světlem. Hlavně to chce vyzkoušet a sledovat, jak na to budou reagovat.

148 slov
1.5 minut čtení
13. 12. 2024
Dana Jahodová
Dana Jahodová

Sukulenty mají rády slunce, ale jak píšeš, přímo na okně to může být moc. Já je mám na jihovýchodním okně a zdá se, že jsou spokojené, ale v létě je to fakt náročné. Zkus je dát k oknu, ale ne přímo na parapet, třeba na stůl vedle okna. Měly by mít dostatek světla a zároveň budou chráněné před přímým sluncem. Co se týče doby na slunci, tak nejlepší je tak 4-6 hodin přímého světla denně, ale i kratší doba může stačit. Menší druhy obvykle snesou víc stínu, takže je můžeš klidně dát dál od okna. Lampu bych nedoporučoval, radši se zaměř na přirozené světlo. Hodně štěstí s pěstováním!

108 slov
1.1 minut čtení
7. 10. 2024
Matěj Zajíc
Matěj Zajíc
Podobné otázky