Meskalin.cz/Fórum/Jakou teplotu mají sukulenty rády na okně?

Jakou teplotu mají sukulenty rády na okně?

Přemýšlím o tom, jak se nejlépe starat o své sukulenty, které mám na okně. Před pár týdny jsem je dostal jako dárek a od té doby je skutečně obdivuji. Zajímalo by mě, jakou teplotu vlastně tyto rostlinky preferují, když mají stát na slunném okně? Myslím, že v létě to může být fajn, ale co v zimě? Nechci, aby se mi rostliny spálily sluníčkem nebo naopak aby zmrzly, když je venku zima. Jaké jsou tedy ideální podmínky pro sukulenty v domácnosti? Četl jsem něco o tom, že většina sukulentů pochází z teplých a suchých oblastí, takže by měly snášet vyšší teploty, ale co se týče těch nižších teplot? Jak moc by měly být chráněny před průvanem nebo studeným vzduchem? Může to mít vliv na jejich růst a zdraví? A ještě jedna věc – jak poznám, že jsou sukulenty spokojené s teplotními podmínkami? Rád bych se dozvěděl od zkušenějších pěstitelů, jaké mají tipy a rady ohledně teploty pro sukulenty na okně. Děkuji za odpovědi!

162 slov
1.6 minut čtení
2. 12. 2023
Simona Fialová

Sukulenty obecně mají rády teplejší teploty, ideálně se cítí mezi 20 a 30 stupni Celsia během dne. Na slunném okně to většinou zvládají bez problémů, ale pozor na přímé slunce v horkých letních dnech, protože to může způsobit spálení listů. V zimě bys měl udržovat teplotu okolo 10 až 15 stupňů, některé druhy snesou i nižší, ale to chce opatrnost. Důležité je, aby byly chráněné před průvanem a studeným vzduchem, jinak by mohly začít hynout. Pokud vidíš, že sukulenty mají zdravou barvu a rostou, tak je to dobré znamení, že jsou spokojené. Když začnou ztrácet barvu nebo se zdají být měkké, je něco špatně. Takže sleduj je a chraň před chladem!

111 slov
1.1 minut čtení
14. 10. 2024
Barbora Bečková

Sukulenty obecně mají rády teplejší teploty, ideálně mezi 20 a 30 stupni Celsia. V létě si na slunném okně užívají horko, ale pozor na přehřátí, když je venku fakt vedro. V zimě bys měl udržovat teplotu alespoň kolem 10 stupňů, ideálně kolem 15-20. Když je moc zima nebo jim fouká studený vzduch, můžou začít hnít nebo se poškodit. Zkus je umístit dál od oken, kde je průvan, nebo je chránit nějakým závěsem. Sleduj listy – pokud jsou pevné a zdravé, tak je vše v pořádku. Pokud by se začaly zmenšovat nebo hnědnout, asi není něco v pořádku. Takže udržuj to teplo a sucho a měly by být spokojené.

108 slov
1.1 minut čtení
29. 11. 2024
Jaroslava Pražáková
Meskalin.cz/Články/Sukulenty pro začátečníky
Jak vybrat ideální stanoviště pro sukulenty ve vašem domověPraktické rady, jak zařídit správné podmínky pro růst sukulentů v interiéru, včetně osvětlení a teploty.
1000 slov
10 minut čtení
12. 5. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky