Meskalin.cz/Fórum/Můžu mít sukulenty ve stínu?

Můžu mít sukulenty ve stínu?

Zdravím všechny milovníky sukulentů! Mám doma několik druhů sukulentních rostlin a přemýšlím, jestli je můžu mít umístěné ve stínu. Vím, že většina z nich miluje sluníčko a potřebuje hodně světla, ale co když nemám ideální místo s dostatkem slunečního záření? Mám okno, které je na sever, a tam se mi moc nelíbí, ale na jihu je hodně horko a slunce tam pálí. Možná by bylo fajn je mít na balkoně, který je částečně zastíněný. Myslíte si, že by to mohlo fungovat? Může to ovlivnit jejich růst nebo barvu listů? A co když budou tím stínem chráněné před přímým sluncem, ale zase budou mít méně světla? Měl jsem už zkušenosti s různými rostlinami, ale u sukulentů si nejsem jistý. Potřebují opravdu tolik světla, nebo se s tím dá nějak pracovat? Děkuji za jakékoli tipy a rady, budu moc vděčný za jakékoliv zkušenosti!

141 slov
1.4 minut čtení
14. 4. 2024
Marie Štěpánová

Sukulenty obecně potřebují dostatek světla, ale dají se udržovat i ve stínu, jen to bude mít vliv na jejich vzhled a růst. Pokud je dáš do severního okna, tak budou pravděpodobně slabé a můžou ztratit barvu, protože jim chybí slunce. Na balkoně v částečném stínu by mohlo být lepší, pokud tam budou mít aspoň pár hodin denně přímého světla. Hodně záleží na druhu sukulentů, některé snesou víc stínu než jiné. Zkus je prostě pozorovat, jak se jim daří. Když to bude špatné, tak je můžeš zkusit přesunout blíž ke světlu. Ale pamatuj, že moc stínu může způsobit, že budou stretching (dlouhé výhony), což se ti asi nebude líbit. Takže najít rovnováhu je klíčový.

113 slov
1.1 minut čtení
10. 6. 2024
Monika Jelínková

Jo, sukulenty potřebují světlo, ale záleží na druhu. Některé se s menším světlem vyrovnají líp než jiné. Severní okno je asi málo, ale částečně zastíněný balkon může být fajn, pokud dostanou aspoň nějaké rozptýlené světlo. Když budou mít málo světla, můžou být slabší a ztratit barvu. Můžeš zkusit je pomalu zvykat na víc světla, aby se to uvidělo. Klíčem je najít ten správný balance. Pozor na přímé slunce, to může spálit listy. Na južním okně bych doporučil nějakou clonu nebo něco, co je ochrání před tím vedrem.

87 slov
0.9 minut čtení
16. 4. 2022
Hana Havlová
Meskalin.cz/Články/Sukulenty pro začátečníky
Jak vybrat ideální stanoviště pro sukulenty ve vašem domověPraktické rady, jak zařídit správné podmínky pro růst sukulentů v interiéru, včetně osvětlení a teploty.
1000 slov
10 minut čtení
12. 5. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky