Meskalin.cz/Fórum/Jak moc světla potřebují tropické rostliny v bytě?

Jak moc světla potřebují tropické rostliny v bytě?

Přemýšlím, jaké osvětlení by bylo ideální pro mé tropické rostliny, které mám doma. Už delší dobu se snažím pěstovat různé druhy, ale mám pocit, že jim asi nedávám dostatek světla. Zkoušel jsem je umístit na různá místa v bytě, ale některé vypadají unaveně a zdá se, že neprospívají tak, jak bych chtěl. Je pravda, že tropické rostliny vyžadují intenzivní sluneční světlo nebo stačí běžné domácí osvětlení? Co třeba stín nebo polostín? Jak moc je důležité mít okno orientované na jih nebo západ? A co umělé osvětlení, pomůže to nějak? Dále by mě zajímalo, jestli existují nějaké specifické požadavky podle druhu rostliny, protože u některých jsem si všiml, že potřebují více světla než jiné. Také jsem slyšel o různých typech lamp a osvětlovacích technologií pro rostliny. Jaké máte zkušenosti? Mohli byste mi poradit, jak zjistit, kolik světla má moje konkrétní rostlina vlastně potřebovat? Třeba to není tak složité, ale já se v tom úplně ztrácím. Hlavně bych byl rád, kdybych mohl nějak zjistit i to, když jim není dobře – jestli to jde poznat podle listů nebo jiných znaků. Předem díky za všechny rady a tipy!

185 slov
1.9 minut čtení
6. 9. 2022
Filip Janda

Tropické rostliny potřebujou docela dost světla, ale záleží na druhu. Většina z nich potřebuje alespoň nějaké jasné, ale rozptýlené světlo. Přímý sluneční svit je nejlepší, ale ne všechny rostliny to zvládnou, takže to chce najít tu správnou rovnováhu. Okna na jih nebo západ jsou ideální, protože tam je nejvíc slunce.

Pokud máš rostliny v stínu nebo polostínu, tak to může být problém – budou vypadat unaveně nebo se začnou vytahovat za světlem. Umělé osvětlení může hodně pomoct, hlavně LED grow lights, co mají spektrum blízké slunečnímu světlu. Taky je důležitý sledovat specifické potřeby každého druhu – třeba monstera snese míň světla než nějaká sukulent nebo palma.

Jestli chceš zjistit, jestli rostlině chybí světlo, koukni na listy – když začnou žloutnout nebo opadávat, může to být znamení. Také se dívaj na růst – pokud se táhnou za světlem, chce to víc. Zkus experimentovat s místem a osvětlením a uvidíš, co se bude dít.

150 slov
1.5 minut čtení
22. 9. 2022
Radek Hora

Tropické rostliny většinou potřebují dostatek světla, ale ne vždy musí být přímo na slunci. Některé z nich zvládnou i polostín, což je fajn, když nemáš ideální okno. Obecně platí, že okna na jih nebo západ jsou nejlepší, protože tam je víc přímého slunce. Pokud máš rostliny, co vyžadují hodně světla, zkus je posunout blíž k oknu nebo použít umělé osvětlení. Ledky speciálně pro rostliny můžou pomoct, protože dodají správné spektrum světla. Zjistit potřeby konkrétní rostliny můžeš podle druhu – většina má nějaké informace na netu o tom, jak moc světla chtějí.

Pokud si nejsi jistý, jestli mají dostatek světla, koukni na listy. Když žloutnou nebo padají, může to být známka nedostatku světla. Naopak spálené listy můžou signalizovat příliš intenzivní slunce. Sleduj je a zkoušej různá místa a kombinace osvětlení. Je to taková pokus-omyl metoda, ale časem se to naučíš.

138 slov
1.4 minut čtení
10. 6. 2022
František Svoboda
Meskalin.cz/Články/Osvětlení rostlin
Optimalizace osvětlení pro tropické rostliny v bytechZjistěte, jak správně nastavit osvětlení pro tropické rostliny v bytě, aby mohly prosperovat. Tento článek vám nabídne praktické tipy a rady, jak dosá...
1000 slov
10 minut čtení
27. 5. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky