Jak moc světla potřebují tropické rostliny v bytě?
Přemýšlím, jaké osvětlení by bylo ideální pro mé tropické rostliny, které mám doma. Už delší dobu se snažím pěstovat různé druhy, ale mám pocit, že jim asi nedávám dostatek světla. Zkoušel jsem je umístit na různá místa v bytě, ale některé vypadají unaveně a zdá se, že neprospívají tak, jak bych chtěl. Je pravda, že tropické rostliny vyžadují intenzivní sluneční světlo nebo stačí běžné domácí osvětlení? Co třeba stín nebo polostín? Jak moc je důležité mít okno orientované na jih nebo západ? A co umělé osvětlení, pomůže to nějak? Dále by mě zajímalo, jestli existují nějaké specifické požadavky podle druhu rostliny, protože u některých jsem si všiml, že potřebují více světla než jiné. Také jsem slyšel o různých typech lamp a osvětlovacích technologií pro rostliny. Jaké máte zkušenosti? Mohli byste mi poradit, jak zjistit, kolik světla má moje konkrétní rostlina vlastně potřebovat? Třeba to není tak složité, ale já se v tom úplně ztrácím. Hlavně bych byl rád, kdybych mohl nějak zjistit i to, když jim není dobře – jestli to jde poznat podle listů nebo jiných znaků. Předem díky za všechny rady a tipy!