Meskalin.cz/Fórum/Kde je lepší mít tropické rostliny, na okně nebo na stole?

Kde je lepší mít tropické rostliny, na okně nebo na stole?

Nedávno jsem začal zkoušet pěstovat nějaké tropické rostliny a teď se dostávám do fáze, kdy nevím, kde je vlastně nejlepší je umístit. Mám okno, které je pěkně osvětlené a slunce tam svítí většinu dne, ale pak jsem slyšel, že stůl může být také skvělé místo, jak jim poskytnout příjemné prostředí. Zajímalo by mě, co si o tom myslíte. Kde mají tropické rostliny lepší podmínky pro růst? Je lepší mít je na okně, kde dostávají přímé sluneční světlo, nebo je klidně umístit na stůl, kde bych je měl více na očích a mohl se o ně lépe starat? A jak to třeba ovlivňuje vlhkost vzduchu? Mám pocit, že na stole by mohly být chráněny před průvanem a náhlými změnami teploty. Ale zase nevím, jestli je to dostatečně světlé místo pro jejich spokojený růst. Zkrátka bych rád slyšel vaše názory a zkušenosti. Jak jste to vyřešili s vašimi tropickými rostlinami? Kde se jim daří nejlépe? Díky!

154 slov
1.5 minut čtení
4. 1. 2024
Adéla Pechová

Takže, já bych to viděl takhle. Pokud máš okno, co dostává hodně slunce, to je fakt super pro tropické rostliny. Většina z nich miluje světlo a sluneční paprsky, co se dostanou do bytu, jim dává energii. Ale pozor na to, aby to nebylo až moc intenzivní, některé rostliny by mohly dostat spálené listy. Na stole je fajn mít rostliny blíž k očím a můžeš je lépe hlídat, ale tam už to světlo nebude tak silné jako u okna. Hlavně pokud máš stůl dál od okna, tak si dej bacha na to, že tam bude méně přirozeného světla.

Co se týče vlhkosti vzduchu, tak tropické rostliny to mají radši vlhčí, takže pokud je máš u okna, kde je víc proudění vzduchu, může být problém s tím, že bude vzduch moc suchý. Na stole by mohly být chráněné před průvanem a měly by mít lepší podmínky, ale musíš si dávat pozor na to, aby tam měly dostatek světla. Takže asi záleží na konkrétních podmínkách tvého bytu a taky na druhu rostliny. Zkus třeba najít nějaký kompromis – dej je blíž k oknu, ale ne přímo v něm a pak uvidíš, jak se jim daří.

191 slov
1.9 minut čtení
5. 11. 2023
Aleš Jedlička

Takže, co se týče umístění těch tropických rostlin, já bych to viděl takhle: pokud máš okno s hodně slunečním světlem, tak to je pro většinu tropických rostlin ideální. Tyhle rostliny mají rády světlo a teplo, takže přímé slunce by jim mohlo vyhovovat. Ale pozor, pokud je to moc intenzivní slunce, mohly by dostat spálené listy. Na stole to může být fajn, protože jak říkáš, je tam klidnější prostředí, chráněné před průvanem a najednou můžeš lépe sledovat, co potřebují. Jenže na stole může být menší světlo, takže záleží na tom, jak moc je stůl osvětlený. Můžeš zkusit i kombinaci – třeba je mít na okně přes den a večer přenést na stůl. Nezapomeň taky na vlhkost vzduchu, to je pro tropické rostliny důležitý. Klidně můžeš vedle nich mít vodu nebo zvlhčovač vzduchu. Zkrátka zkusíš a uvidíš, co jim víc vyhovuje.

139 slov
1.4 minut čtení
31. 10. 2024
Jakub Bartoš
Meskalin.cz/Články/Osvětlení rostlin
Optimalizace osvětlení pro tropické rostliny v bytechZjistěte, jak správně nastavit osvětlení pro tropické rostliny v bytě, aby mohly prosperovat. Tento článek vám nabídne praktické tipy a rady, jak dosá...
1000 slov
10 minut čtení
27. 5. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky