Meskalin.cz/Fórum/Jak často mám mírně měnit umístění rostlin podle světla?

Jak často mám mírně měnit umístění rostlin podle světla?

Zajímalo by mě, jak často bych měl měnit umístění svých rostlin, abych jim zajistil optimální světelné podmínky. Mám doma několik kaktusů a sukulentů a vím, že potřebují dostatek slunce, ale zároveň se bojím, že je přelévám světlem nebo je naopak necítí dostatečně osvětlené. Doma mám různé prostory s různou intenzitou světla - některé místa jsou jasné, jiné spíše stinné. Přišel jsem na to, že se mi některé rostliny zdají být takové unavené nebo ztrácí barvu, tak nevím, jestli je to tím, že jim slunce schází, nebo naopak přebývá. Jak často bych je měl přesouvat? Je lepší je nechat na jednom místě a čekat, jak se vyvinou, nebo je pravidelně otáčet a posouvat podle toho, jak se mění intenzita slunečního svitu během dne? A co třeba sezónní změny? Bude pro mé rostliny špatné, když je budu měnit příliš často? Jaké jsou nejlepší tipy pro správnou péči o rostliny týkající se jejich umístění a světla? Mám obavy o své rostlinky a chci pro ně udělat to nejlepší.

165 slov
1.7 minut čtení
19. 10. 2023
Jaroslava Jiránková

Když máš kaktusy a sukulenty, je fakt důležitý najít to správný místo. Ale měnit je furt na různý místa asi není nejlepší nápad. Zkus je nechat na jednom místě aspoň pár týdnů, aby si zvykly na to osvětlení. Sleduj je, pokud ztrácí barvu nebo vypadají unaveně, možná potřebují víc světla, ale pokud jsou spálený nebo mají hnědý okraje, tak to chce stín.

Obecně platí, že bys měl rostliny otáčet jednou za čas – třeba jednou za měsíc. To aby se vyrovnaly s tím slunečním svitem, co se mění během dne. Ale pozor na sezónní změny – v zimě bude mít světlo jinou intenzitu, takže se můžeš rozhodnout je posunout blíž k oknu nebo na místo s lepším světlem.

Důležitý je taky neplnit je příliš vodou, když jsou na jasným místě. Takže pokud vidíš, že se jim nedaří, zkontroluj i zavlažování a vlhkost vzduchu. Drž je v klidu a sleduj jejich reakce – rostliny ti pak samy ukážou, co potřebují.

158 slov
1.6 minut čtení
27. 8. 2024
Michal Hradil

Nejlepší je nechat rostliny na jednom místě a sledovat, jak reagují. Kaktusy a sukulenty mají rády slunce, ale fakt že, moc světla může být taky špatně. Zkus je umístit na místo, kde dostanou dobré, ale ne přímé slunce, třeba na okno s rozptýleným světlem. Pokud vidíš, že se zdají unavené nebo bledé, asi potřebují víc světla. Na druhou stranu, jestli mají spálené okraje, tak je to jasný signál přelévání slunečním svitem. Měnit umístění jednou za pár měsíců podle ročního období je fajn nápad; v zimě potřebují méně světla, v létě víc. Není dobrý je přesouvat moc často, to by je mohlo stresovat. Takže zkus najít ideální místo a pak uvidíš, jak se jim daří.

114 slov
1.1 minut čtení
14. 1. 2024
Alois Fiala
Meskalin.cz/Články/Osvětlení rostlin
Optimalizace osvětlení pro tropické rostliny v bytechZjistěte, jak správně nastavit osvětlení pro tropické rostliny v bytě, aby mohly prosperovat. Tento článek vám nabídne praktické tipy a rady, jak dosá...
1000 slov
10 minut čtení
27. 5. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky