Meskalin.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas začít s umělým osvětlením pro kaktusy?

Kdy je nejlepší čas začít s umělým osvětlením pro kaktusy?

Chtěl bych se zeptat, kdy je vlastně nejlepší používat umělé osvětlení pro kaktusy. Mám několik různých druhů a občas mám pocit, že by potřebovaly víc světla, než jim může poskytnout slunce, hlavně v zimních měsících. Je důležité mít na paměti nějaké konkrétní období, kdy je osvětlení zásadní? A co třeba doba svícení? Kolik hodin denně by mělo být umělé světlo zapnuté? Nemám moc zkušeností s pěstováním kaktusů a obávám se, že bych je mohl nějak poškodit. Zajímalo by mě také, jak poznám, že moje kaktusy potřebují více světla – jsou nějaké signály, které by mě na to mohly upozornit? A co se týče různých typů osvětlení – je lepší použít LED lampy nebo klasické zářivky? Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých typů osvětlení? Děkuji za jakékoli tipy nebo rady ohledně osvětlení pro moje kaktusy, opravdu mi na nich záleží a chci pro ně udělat to nejlepší.

146 slov
1.5 minut čtení
15. 6. 2021
Richard Adámek

Tak jo, kaktusy a osvětlení. Obecně bych začal s umělým osvětlením, když začneš mít pocit, že slunce už nestačí. Zvlášť v zimě, kdy je den kratší a slunce slabší. Mělo by to být zhruba od listopadu do února, ale záleží na tom, kde žiješ. Kaktusy potřebují světlo alespoň 12-14 hodin denně, takže klidně svíť víc. Dobře fungují LED lampy, protože šetří energii a mají delší životnost. Zářivky taky jdou, ale nejsou tak účinné. Poznáš, že kaktusy potřebují víc světla podle toho, jak se chovají – pokud začnou být příliš vytažené (dlouhé a tenké), nebo na nich uvidíš hnědé skvrny. Takže pozoruj je a podle toho upravuj osvětlení. To je asi tak všechno – držím palce s pěstováním!

117 slov
1.2 minut čtení
17. 9. 2023
Markéta Bartošová

Pokud jde o umělé osvětlení pro kaktusy, tak nejlepší čas na to je rozhodně v zimě, kdy slunce už tolik nesvítí. Kaktusy potřebují hodně světla, a když jim ho nedáš, můžeš vidět, jak začnou být slabé a vyhublé. Obecně bych doporučil svítit tak 12-14 hodin denně, aby si udržely zdraví a pěknou barvu.

Když si všimneš, že se kaktusy začínají vytahovat nebo ztrácejí barvu, je to jasný signál, že potřebují víc světla. K tomu jsou LED lampy super volba, protože mají dlouhou životnost a málo žerou elektřinu. Zářivky sice taky fungují, ale hřejou víc a nemusí mít tak dobré spektrum pro růst. Takže pokud můžeš, jdi do LED.

Celkově je dobrý sledovat, jak se kaktusy tvářej. Když vypadají spokojeně a rostou, tak jsi na správné cestě. Hodně štěstí s pěstováním!

128 slov
1.3 minut čtení
8. 4. 2024
Eliška Dvořáková
Meskalin.cz/Články/Osvětlení rostlin
Rostliny a umělé osvětlení: Kdy a jak ho použítObjevte, jak správně používat umělé světlo pro pěstování rostlin v domácnosti nebo skleníku. Zjistěte, kdy je potřeba zapojit umělé osvětlení a jaké t...
1000 slov
10 minut čtení
16. 12. 2020
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky