Meskalin.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší typy umělého světla pro sukulenty?

Jaké jsou nejlepší typy umělého světla pro sukulenty?

Zdravím všechny milovníky sukulentů! Chtěl bych se zeptat, jaké máte zkušenosti s umělým osvětlením pro sukulenty? Mám doma několik krásných rostlinek, ale vzhledem k tomu, že v zimě je u nás málo slunce, začínám mít obavy, že by mohly trpět nedostatkem světla. Slyšel jsem, že existují různé typy lamp, jako jsou LED, fluorescenční nebo dokonce zářivky, a nevím, co by pro moje sukulenty bylo nejlepší. Zajímalo by mě, jaká intenzita světla je ideální a jak dlouho bych měl lampu zapnutou během dne? Případně jestli máte nějaké konkrétní tipy na značky nebo modely lamp, které vám fungují. Taky by mě zajímalo, jestli je lepší mít lampu přímo nad rostlinami nebo ji umístit dál. Mám pár konkrétních druhů sukulentů jako Echeveria a Haworthia a chci se ujistit, že jim poskytnu to nejlepší prostředí k růstu. Díky moc za vaše rady!

138 slov
1.4 minut čtení
13. 4. 2022
Vladimíra Špačková

Takže, co se týče osvětlení pro sukulenty, LED lampy jsou výborná volba. Mají nízkou spotřebu energie a dlouhou životnost. Pro sukulentní rostliny jako Echeveria a Haworthia je ideální intenzita kolem 400-600 lumenů na čtvereční metr. Co se týče doby svícení, zkus zapínat světlo na 12-14 hodin denně, zvlášť v zimě, aby měly dostatek světla. Místo lampy dej radši nahoru nad rostliny, ale ne přímo - tak 30-45 cm by mělo stačit. Značky jako Philips nebo Osram mají dobré LEDky. Ale pozor, nesmíš to přehánět s vodou, když jim dáš víc světla! Tak hodně štěstí s pěstováním!

96 slov
1 minut čtení
27. 2. 2022
Monika Vacková

Nejlepší pro sukulenty jsou určitě LED lampy. Mají nízkou spotřebu a produkují dostatek světla bez toho, aby přehřívaly rostlinky. Rozhodně se vyvaruj běžným žárovkám, ty nejsou moc dobré, protože vydávají teplo a sukulenty to nemají rády. Co se týče intenzity, tak bys měl mít aspoň 200-400 lumenů na metr čtvereční. Měj lampu zapnutou tak 12-16 hodin denně, záleží na druhu sukulentů. Echeveria potřebuje víc světla, než Haworthia, takže je dej blíž k lampě, ale ne přímo pod ni, aby se nespálily. Značky jako Mars Hydro nebo Roleadro jsou fajn a mají dobré recenze. Umístění lampy radši zkusit tak 30 cm nad rostlinami - pokud budeš mít lampu moc blízko, může to být problém. Hlavně sleduj jak rostlinky reagují a podle toho upravuj vzdálenost a čas svícení.

126 slov
1.3 minut čtení
15. 1. 2023
Libor Pazdera
Meskalin.cz/Články/Osvětlení rostlin
Rostliny a umělé osvětlení: Kdy a jak ho použítObjevte, jak správně používat umělé světlo pro pěstování rostlin v domácnosti nebo skleníku. Zjistěte, kdy je potřeba zapojit umělé osvětlení a jaké t...
1000 slov
10 minut čtení
16. 12. 2020
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky