Meskalin.cz/Fórum/Jak dlouho bych měl mít umělé světlo zapnuté pro exotické rostliny?

Jak dlouho bych měl mít umělé světlo zapnuté pro exotické rostliny?

Už nějakou dobu se snažím pěstovat exotické rostliny a kaktusy, ale stále nejsem úplně jistý, jak správně nastavit osvětlení. Mám doma několik různých druhů, jako jsou sukulenty, kaktusy a další tropické rostliny, a vím, že každá z nich má své specifické požadavky na světlo. Chtěl bych se zeptat, jak dlouho by mělo být umělé světlo zapnuté během dne, aby se rostlinám dařilo co nejlépe. Slyšel jsem názory, že některé rostliny potřebují až 12 hodin světla denně, zatímco jiné prý preferují méně. Jak to tedy vlastně je? Jaký typ osvětlení je nejlepší pro růst exotických rostlin? A co pokud mám rostliny různých druhů pohromadě? Jak to ovlivní celkové osvětlení? Mám používat LED lampy nebo zářivky? A co s teplotou – má to nějaký vliv na to, jak dlouho mám světlo zapnuté? Rád bych znal i zkušenosti ostatních pěstitelů, jak dlouho nechávají svá umělá světla rozsvícená a zda měli nějaké problémy s růstem nebo zdravím svých rostlin. Je tu někdo, kdo by mohl poskytnout nějaké tipy nebo rady ohledně délky osvětlení a jak poskytnout exotickým rostlinám ideální podmínky pro růst?

178 slov
1.8 minut čtení
29. 8. 2023
Milada Dvořáková

To je dobrá otázka. Většinou se doporučuje mít umělé světlo zapnuté tak 10 až 14 hodin denně, záleží na druhu rostliny. Třeba sukulenty a kaktusy snesou i méně, ale tropické rostliny chtějí víc světla. Můžeš začít na těch 12 hodin a pak si to nastavit podle toho, jak rostliny reagují.

Co se týče osvětlení, LED lampy jsou super, protože mají nízkou spotřebu a vyzařují málo tepla, což je fajn pro rostliny. Zářivky taky fungují, ale většinou jsou méně efektivní než LED. Pokud máš různé druhy pohromadě, zkus najít nějaký střední cestu – třeba trochu víc světla pro ty náročnější a nech třeba kaktusy dál od zdroje.

Teplota taky hraje roli, pokud je moc horko, můžeš potřebovat přizpůsobit osvětlení, aby se rostliny nespálily. Takže sleduj jak reagují, jestli třeba nezežloutnou nebo neztrácejí listy. Mnoho pěstitelů říká, že když mají dobré světlo a správnou teplotu, rostliny se jim daří líp. Takže experimentuj a uvidíš, co funguje pro tebe!

155 slov
1.6 minut čtení
29. 8. 2024
Zdeňka Kašparová

Takže, co se týče osvětlení pro exotické rostliny, většinou platí, že bys měl mít světlo zapnutý tak 10 až 12 hodin denně. Kaktusy a sukulenty to snášejí líp, ty klidně daj kolem 12 hodin, ale tropické rostliny, jako třeba orchideje, můžou potřebovat trošku víc stínu. Co se týče typů světel, LED lampy jsou super, protože méně hřejí a mají dlouhou životnost. Zářivky taky fungují, ale LED je teď trendy. Pokud máš různé druhy pohromadě, snaž se najít takový zlatý střed – některé budou spokojený s míň světla a jiný budou chtít víc. Teplota ovlivňuje i růst, ale hlavně si dej pozor na to, aby nebyly rostliny moc blízko u zdroje světla, jinak je může spálit. Osobně jsem měl pár problémů, když jsem to s osvětlením přehnal. Takže radši zkus začít na nižším počtu hodin a pak postupně zvyšuj podle toho, jak se rostlinám daří.

144 slov
1.4 minut čtení
26. 11. 2023
Barbora Charvátová
Meskalin.cz/Články/Osvětlení rostlin
Rostliny a umělé osvětlení: Kdy a jak ho použítObjevte, jak správně používat umělé světlo pro pěstování rostlin v domácnosti nebo skleníku. Zjistěte, kdy je potřeba zapojit umělé osvětlení a jaké t...
1000 slov
10 minut čtení
16. 12. 2020
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky