Jak dlouho bych měl mít umělé světlo zapnuté pro exotické rostliny?
Už nějakou dobu se snažím pěstovat exotické rostliny a kaktusy, ale stále nejsem úplně jistý, jak správně nastavit osvětlení. Mám doma několik různých druhů, jako jsou sukulenty, kaktusy a další tropické rostliny, a vím, že každá z nich má své specifické požadavky na světlo. Chtěl bych se zeptat, jak dlouho by mělo být umělé světlo zapnuté během dne, aby se rostlinám dařilo co nejlépe. Slyšel jsem názory, že některé rostliny potřebují až 12 hodin světla denně, zatímco jiné prý preferují méně. Jak to tedy vlastně je? Jaký typ osvětlení je nejlepší pro růst exotických rostlin? A co pokud mám rostliny různých druhů pohromadě? Jak to ovlivní celkové osvětlení? Mám používat LED lampy nebo zářivky? A co s teplotou – má to nějaký vliv na to, jak dlouho mám světlo zapnuté? Rád bych znal i zkušenosti ostatních pěstitelů, jak dlouho nechávají svá umělá světla rozsvícená a zda měli nějaké problémy s růstem nebo zdravím svých rostlin. Je tu někdo, kdo by mohl poskytnout nějaké tipy nebo rady ohledně délky osvětlení a jak poskytnout exotickým rostlinám ideální podmínky pro růst?