Meskalin.cz/Fórum/Jak se kaktusy přizpůsobují vysoké vlhkosti?

Jak se kaktusy přizpůsobují vysoké vlhkosti?

Zajímalo by mě, jak se vlastně kaktusy přizpůsobují prostředí s vysokou vlhkostí. Vždycky jsem si myslel, že jsou to rostliny, které potřebují spíš sušší podmínky a sluníčko. Ale co když je hodně vlhko? Jak se dokážou vyrovnat s takovými podmínkami? Mají nějaké speciální mechanismy, kterými regulují zadržování vody, nebo se snad jejich struktura nějak mění? Třeba co se týče jejich pokožky, jestli je nějak silnější nebo má jinou barvu? A co kořeny, dokážou se přizpůsobit také nebo to prostě nezvládají? Zajímalo by mě, jestli existují druhy kaktusů, které jsou na vlhkost citlivější než jiné. A co třeba substrát - jaký by měl být pro tyto kaktusy, když pěstujeme v prostředí s vyšší vlhkostí? Mám pocit, že je toho hodně, co bych rád věděl. Takže pokud máte zkušenosti nebo informace ohledně tohoto tématu, budu moc rád za jakékoliv rady a tipy.

140 slov
1.4 minut čtení
9. 11. 2024
Helena Vorlová

Kaktusy většinou preferují sucho, ale jsou i druhy, co zvládnou víc vlhkosti. Třeba některé tropické kaktusy, co rostou v deštných lesích, mají trochu jinou stavbu. Místo tlusté pokožky mají spíš jemnější epidermis, která je schopná regulovat ztrátu vody. Kořeny těchto kaktusů můžou být delší a širší, aby dokázaly efektivněji absorbovat vodu, když je jí víc.

Důležitý je taky substrát – měl by být dobře propustný, aby se voda neudržovala příliš dlouho. Směs s pískem a perlitem je ideální. Co se týče citlivosti na vlhkost, některé kaktusy jako Echinopsis nebo Rhipsalis jsou dost tolerantní. Když je moc vlhko a kaktusy to nesnesou, tak můžou začít hnit nebo trpět plísněmi. Takže jo, i kaktusy si umí poradit s vyšší vlhkostí, ale není to pro všechny stejně jednoduchý.

125 slov
1.3 minut čtení
26. 11. 2024
Ivana Mašková

Kaktusy většinou milujou sucho, ale některý se dokážou přizpůsobit i vlhčím podmínkám. Vysoká vlhkost pro ně ale může bejt problém, protože když moc vody, tak hrozí hniloba. Některý druhy mají silnější kutikulu, což je vlastně ta ochranná vrstva, co brání ztrátě vody. Barvu asi moc nemění, spíš se to týká struktury, aby se vyrovnaly s vlhkostí.

Kořeny kaktusů taky nejsou úplně fajn v mokrým substrátu. Musí mít dobrou drenáž, takže se doporučuje smíchat substrát s pískem nebo perlitem, aby se voda nedržela. Existují kaktusy citlivější na vlhkost, třeba některý druhy Echinopsis nebo Gymnocalycium, ty fakt nemůžou být v mokru. Takže pokud plánuješ pěstování v takovým prostředí, dej pozor na to, jaký kaktusy vybíráš a jak je zasazuješ.

116 slov
1.2 minut čtení
13. 12. 2024
Štěpán Pospíšil
Meskalin.cz/Články/Kaktusy a souvislost s týdny rain forestu
Kaktusy a jejich přežití v deštných lesích: Jaký je ekologický paradox?Prozkoumáme fascinující svět kaktusů a jejich nečekané přežití v deštných lesích. Jak se tyto unikátní rostliny přizpůsobily vlhkému prostředí? Pojďme...
1000 slov
10 minut čtení
28. 12. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky