Proč se kaktusy vyvinuly v suchých oblastech, když deštné lesy mají tolik vody?
Zajímalo by mě, proč se vlastně kaktusy vyvinuly v tak suchých oblastech, když kolem nás máme deštné lesy, které jsou plné vody a zeleně. Vždycky jsem si myslel, že rostliny potřebují hodně vody k přežití a růstu, tak proč by se někdo rozhodl žít na místě, kde je skoro žádná? Na každém kroku vidíme, jak některé kaktusy dokážou přežít i v těch nejextrémnějších podmínkách, zatímco jiné rostliny by tam umřely během pár dní. Je to přece zvláštní, jak se přizpůsobily těmto suchým a horkým klimatickým podmínkám. Když se na to podíváme z pohledu evoluce, mohlo by to znamenat, že existovaly nějaké důvody, proč se rozhodly vyvinout právě tam. A co třeba ty deštné lesy? Jsou opravdu tak ideální pro život rostlin? Proč by se kaktusy nemohly rozšířit tam? Možná je to o tom, jak moc konkurence v tak bohatém prostředí může být pro ně nevhodná. Jaký je váš názor na tohle? Mám pocit, že je to docela zajímavá otázka a rád bych slyšel vaše myšlenky a názory na to, jak kaktusy a sukulenty našly svůj domov v tak nehostinných podmínkách, zatímco jiní pěstovatelé a rostliny prahnou po vodě a vlhkosti všude kolem.