Meskalin.cz/Fórum/Jaké kaktusy by mohly růst v tropickém klimatu?

Jaké kaktusy by mohly růst v tropickém klimatu?

Zajímalo mě, jestli existují nějaké druhy kaktusů, které by mohly dobře prospívat v tropickém klimatu. Vím, že většina kaktusů pochází z suchých a teplých oblastí, ale co když bych chtěl zkusit pěstovat něco jiného než jen ty klasické? Mám na mysli kaktusy, které by snesly vyšší vlhkost a teploty, které jsou běžné ve tropických oblastech. Jaké odrůdy by byly vhodné? Myslím, že by to bylo zajímavé experimentovat s něčím takovým. Hledal jsem informace na internetu, ale stále jsem nenašel jasnou odpověď. Jsou kaktusy, které dokážou přežít i v tropickém podnebí nebo je to spíš utopie? Rád bych se dozvěděl o specifických druzích, jejich potřebách a případných tipech pro pěstování. Mohou mít třeba nějaké speciální nároky na péči nebo substrát? Děkuji všem za jakékoli rady alebo zkušenosti.

126 slov
1.3 minut čtení
29. 12. 2021
Zdeňka Kroupová

Existují kaktusy, co zvládnou tropické klima, i když to není úplně běžné. Například některé druhy rodu Epiphyllum nebo Rhipsalis. Tyhle kaktusy jsou epifytní, takže rostou na stromech a snesou víc vlhkosti než klasické suchomilné kaktusy. Potřebují hodně světla, ale ne přímé slunce, spíš rozptýlené. Substrát by měl být dobře propustný, můžeš zkusit směs pro orchideje nebo kaktusy s přídavkem rašeliny a perlitu. A pozor na zalévání, radši míň, ale častěji, jak je teplo a vlhko, tak to může vést k hnilobě. Zkus se podívat i na kaktusy z oblasti Mexika nebo Střední Ameriky, některé by mohly být adaptabilní. Je to určitě zajímavý projekt a s trochou péče by ti mohly pěkně růst.

112 slov
1.1 minut čtení
19. 12. 2024
Václav Vaculík

Kaktusy většinou milujou sucho a teplo, to je pravda, ale jsou i takový, co zvládnou víc vlhkosti. Například některý druhy z rodu Opuntia (třeba Opuntia ficus-indica) nebo Echinopsis jsou docela odolný a dokážou se adaptovat. Taky se dá zkusit Schlumbergera, což je takovej kaktus, co kvete a snese víc vlhkosti, ale není to klasickej kaktus jako ostatní.

Když je chceš pěstovat v tropickým klimatu, tak dej pozor na substrát – měl by být dobrej odvodněnej, třeba směs písku a zeminy pro kaktusy. A nezapomeň na dostatek světla, ale ne přímý slunce, to může být problém. Co se týče zálivky, tak v období růstu (na jaře a v létě) to chce víc vody, ale na podzim a v zimě spíš šetřit.

Takže jo, dá se to zkusit, jen musíš mít na paměti jejich specifický potřeby. Zkusit nějaký hybridy nebo místní druhy by mohlo být taky zajímavý! Držím palce!

147 slov
1.5 minut čtení
17. 7. 2024
František Maleček
Meskalin.cz/Články/Kaktusy a souvislost s týdny rain forestu
Kaktusy a jejich přežití v deštných lesích: Jaký je ekologický paradox?Prozkoumáme fascinující svět kaktusů a jejich nečekané přežití v deštných lesích. Jak se tyto unikátní rostliny přizpůsobily vlhkému prostředí? Pojďme...
1000 slov
10 minut čtení
28. 12. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky