Meskalin.cz/Fórum/Můžu pěstovat kaktusy vedle sukulentů?

Můžu pěstovat kaktusy vedle sukulentů?

Zdravím všechny, mám takovou otázku ohledně pěstování rostlin a zajímalo by mě, jestli je v pořádku pěstovat kaktusy vedle sukulentů. Mám doma pár kaktusů, které jsem dostal na narozeniny a teď se mi naskytla příležitost mít i nějaké sukulenty, protože jsem si o nich přečetl, že jsou nádherné a relativně snadné na péči. Ale teď si říkám, jestli se tyto dvě skupiny rostlin snesou spolu, nebo jestli to bude problém. Slyšel jsem, že mají podobné nároky na světlo a vodu, což by mohlo být fajn, ale obávám se, že potřebují trochu jiné podmínky. Třeba co se týče zalévání, jestli nebude jeden druh trpět víc než druhý. Nechtěl bych udělat chybu a skončit s uhynulými rostlinkami. Také mě zajímá, jestli by se mohly navzájem ovlivnit nějak negativně? Uvažoval jsem o tom, že bych je dal do jedné velké květináče, ale pak jsem narazil na názory, že to není dobrý nápad. Pokud máte zkušenosti s pěstováním těchto rostlin vedle sebe, budu moc rád za vaše tipy a rady. Děkuju!

167 slov
1.7 minut čtení
23. 5. 2023
Tomáš Zajíc

Jasně, kaktusy a sukulenty mohou jít dohromady. Oba mají podobné nároky na světlo, takže jim bude vyhovovat slunné místo. Co se týče zalévání, tam je to trochu oříšek. Kaktusy potřebují méně vody a nesnáší přemokření, zatímco sukulenty jsou na tom podobně, ale některé druhy můžou tolerovat víc vlhkosti. Takže nejlepší je mít na paměti, jaký konkrétní druh sukulentu máš, protože některé jsou citlivější. Pokud je dáš do jednoho květináče, dej pozor na substrát – měl by dobře odtékat. Jinak se vzájemně ovlivnit neměly by, pokud nebudeš přehánět s vodou. Ale říkám, radši to hlídej a měj každý druh v oddělených květináčích, dokud nepoznáš jejich potřeby. Tak hodně štěstí s pěstováním!

110 slov
1.1 minut čtení
11. 7. 2022
Irena Sýkorová

Pěstování kaktusů vedle sukulentů je celkem v pohodě, protože obě skupiny mají podobné nároky na světlo a sucho. Ale je dobrý dávat pozor na zalévání. Kaktusy snesou víc sucha než sukulenty, takže když je budeš zalévat stejně, může to kaktusům uškodit. Zkus si najít nějaké informace o konkrétních druzích, co máš, protože některé sukulenty můžou potřebovat víc vody.

Co se týče společného květináče, to může být riskantní. Může se stát, že jeden druh přeroste druhý nebo že jeden začne trpět, pokud má jiný potřeby. Pokud to dáš do většího květináče, dej pozor na dobrou drenáž, aby se kořeny nespálily. Jinak bych doporučil spíš pěstovat je zvlášť a sledovat, co jim vyhovuje. Držím palce!

112 slov
1.1 minut čtení
10. 1. 2025
Martina Vondrová
Meskalin.cz/Články/Kaktusy a souvislost s týdny rain forestu
Pěstování kaktusů inspirované deštnými lesy: Jak aplikovat techniky ve vašem bytěObjevte, jak se inspirovat deštnými lesy při pěstování kaktusů. Praktické rady a tipy pro úspěšné pěstitele i začátečníky.
1000 slov
10 minut čtení
17. 2. 2022
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky