Meskalin.cz/Fórum/Osvětlení pro kaktusy v bytech – jak na to?

Osvětlení pro kaktusy v bytech – jak na to?

Zajímalo by mě, jak je to vlastně s osvětlením pro kaktusy, když je pěstujeme doma v bytech? Nemám moc prostoru a navíc okna jsou směrem na sever, takže slunce tam zas tolik nesvítí. Četl jsem, že kaktusy potřebují hodně světla, ale co když nemáme ideální podmínky? Jaké umělé osvětlení je nejlepší použít, aby se kaktusy dobře vyvíjely? Mám se poohlédnout po speciálních lampách pro rostliny, nebo stačí třeba obyčejná LED žárovka? Jak dlouho by měly být kaktusy vystaveny tomuto světlu během dne? Mohou nějak reagovat na nedostatek světla? Zajímalo by mě také, jestli se na růst kaktusů projeví, když mají přes den méně světla a jak se to dá kompenzovat? A co teplota? Je nutné mít nějaké specifické podmínky ohledně teploty vzduchu a vlhkosti při použití umělého osvětlení? Rád bych se dozvěděl všechno kolem toho, abych mohl svým kaktusům poskytnout tu nejlepší péči a zároveň si užívat jejich krásu i v bytových podmínkách.

153 slov
1.5 minut čtení
19. 10. 2024
Roman Hanzl

Tak pokud máš okna na sever, tak budeš muset vymyslet, jak ty kaktusy osvětlit jinak, protože sluníčko tam moc nesvítí. Kaktusy mají rády hodně světla, klidně 12-16 hodin denně, takže to s obyčejnou LEDkou asi nebude ono. Lepší by byly speciální lampy pro rostliny, třeba ty s plným spektrum světla. Ty dokážou napodobit slunce a kaktusy na ně dobře reagují.

Kdyby ses rozhodl pro LED žárovku, tak aspoň vyber tu, co má vyšší lumeny a je na teplém spektru. Kaktusy jsou dost odolný, ale když nemají dost světla, tak můžou strádat – začnou se vytahovat, ztrácí barvu a celkově to nezní moc hezky. Někde jsem četl, že kaktusy by měly mít kolem 20-30°C, ale chlazení zvládnou i přes 10°C. Hlavně dej pozor na vlhkost vzduchu, ta by měla být nízká, jinak se jim nebude dařit.

Takže shrnutí: investuj do lampy s plným spektrum, svíť jim dost dlouho a hlídej teplotu a vlhkost. Pokud se ti tohle podaří, měly by ti kaktusy prospívat i bez přímého slunečního světla.

166 slov
1.7 minut čtení
12. 1. 2025
Adam Rada

Takže, kaktusy potřebujou fakt hodně světla, to je pravda. Pokud máš okna na sever, tak to bude problém, protože slunce tam skoro nic neposílá. Umělé osvětlení je jasná volba. Zkus LED lampy určený pro rostliny, ty mají správné spektrum pro fotosyntézu. Obyčejná LED žárovka ti asi moc nepomůže, kaktusy potřebují intenzivní světlo. Přes den bych je svítil minimálně 12-14 hodin. Když mají málo světla, můžou se vytahovat a budou slabý, takže se na to dej pozor. Co se teploty týče, kaktusy mají rády teplo, ideál je kolem 20-30 stupňů Celsia. A vlhkost? Drž ji spíš nízko, kaktusy nejsou fanoušci vlhkého vzduchu. Takže pokud chceš mít zdravý kaktusy, investuj do správného osvětlení a sleduj teplotu a vlhkost v místnosti.

118 slov
1.2 minut čtení
7. 9. 2024
Jakub Mareš
Meskalin.cz/Články/Kaktusy a souvislost s týdny rain forestu
Pěstování kaktusů inspirované deštnými lesy: Jak aplikovat techniky ve vašem bytěObjevte, jak se inspirovat deštnými lesy při pěstování kaktusů. Praktické rady a tipy pro úspěšné pěstitele i začátečníky.
1000 slov
10 minut čtení
17. 2. 2022
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky