Meskalin.cz/Fórum/Žloutnou mi listy u sukulentu, co s tím?

Žloutnou mi listy u sukulentu, co s tím?

Nedávno jsem si pořídil sukulent a mám z něj velkou radost, ale teď začínám mít obavy, protože jeho listy začaly žloutnout a já nevím, co to znamená. Zatímco jsem se snažil dodržovat všechny rady ohledně péče o sukulenty, jako je pravidelné zalévání a umístění na slunném místě, najednou se mi zdá, že něco není v pořádku. Možná jsem ho přelil? Nebo naopak málo zalil? Slyšel jsem, že sukulenty jsou odolné rostliny a měly by zvládat různé podmínky, ale teď mám pocit, že mu něco schází. Všiml jsem si, že spodní listy začínají žloutnout jako by byly suché, ale zároveň se mi zdá, že některé listy jsou měkké a jakoby nahnilé. Zkoušel jsem zkontrolovat kořeny a zdá se, že nejsou shnilé, ale nevím si rady. Mohl by někdo poradit, co by mohlo být příčinou těchto žlutých listů? Je to normální jev, nebo už je pozdě na záchranu? Jak poznám, jestli je sukulent zdravý nebo jestli mu něco chybí? Třeba by mu prospělo přesadit ho do čerstvého substrátu nebo zkusit jinou nádobu? Rád bych slyšel názory od někoho, kdo má více zkušeností s pěstováním sukulentů. Děkuji moc za jakoukoli radu!

188 slov
1.9 minut čtení
12. 11. 2024
Aleš Hanzl

Žloutnutí listů u sukulentů může mít pár příčin. Z toho, co píšeš, to vypadá na přelití, což je u sukulentů docela běžný problém. Ty měkké a nahnilé listy tomu nasvědčují. Sukulenty potřebují dobře propustný substrát, takže jestli máš normální zeminu nebo hodně zaléváš, tak to se může stát. Zkus zkontrolovat drenážní otvory v květináči, aby voda mohla odtéct.

Pokud spodní listy žloutnou a opadávají, je to normální stárnutí, ale pokud se to děje moc rychle a s dalšími příznaky jako hniloba, tak bys měl jednat. Přesazení do čerstvého substrátu může opravdu pomoct, zvlášť pokud je ten původní už moc mokrý nebo špatně odvodněný.

Jinak dávej pozor na světlo – sukulenty milují slunce, ale nesmí být přehřáté. Takže je důležité najít správné místo. Hlavně zalévej jen tehdy, když je substrát úplně suchý. A sleduj ho – pokud se situace zhorší, tak bych doporučil zkusit řízky z těch zdravějších částí a začít znova.

150 slov
1.5 minut čtení
5. 12. 2024
Vladimír Matějka

Žloutnutí listů u sukulentů může být fakt špatný signál. Vypadá to, že bys mohl mít problém s přelitím, což je pro tyhle rostliny dost běžný. Když máš měkké listy a žloutnou, tak to většinou znamená, že kořeny trpí. Zkus se podívat na substrát – jestli je moc mokrý nebo jestli tam není plíseň. Pokud jo, tak bys měl sukulent přesadit do čerstvého, dobře odvodněného substrátu. A určitě používej květináč s dírkami na dně, aby mohla odtékat voda.

Pokud máš hodně žlutých listů, tak ty klidně můžeš otrhat, aby se rostlina nezatěžovala. Potom taky zkontroluj světlo – potřebujou hodně sluníčka, ale ne na přímém horku celý den. Takže jestli je na příliš slunném místě, třeba ho přesuň trochu dál nebo do polostínu. V každým případě se snaž udržovat substrát suší a zalévej až když je skoro suchý. Sukulenty jsou odolný, takže pokud zas začneš s dobrou péčí, měly by se zotavit.

150 slov
1.5 minut čtení
10. 3. 2024
Barbora Kříčková
Meskalin.cz/Články/Rostlinná biologie pro laiky
Příčiny žloutnoucích listů u sukulentů a jejich řešeníZjistěte, co způsobuje žloutnutí listů u vašich sukulentů a jak je zachránit. Prozkoumejte hlavní faktory a efektivní řešení pro zdravé rostliny.
1000 slov
10 minut čtení
19. 9. 2021
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky