Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když mi žloutnou sukulenty?

Co dělat, když mi žloutnou sukulenty?

Zdravím všechny milovníky sukulentů! Mám pár krásných rostlinek, které mi dělaly velkou radost, ale teď začínají žloutnout a já nevím, co s tím. Mám je doma už nějakou dobu a zdálo se mi, že dostávají všechno, co potřebují – sluneční světlo, vodu občas podle toho, jak je substrát suchý. Ale teď jsem si všiml, že listy se začínají žlutě zbarvovat a některé dokonce i opadávají. Zjistil jsem, že to pravděpodobně není normální a chci se o ně postarat, ale nevím jak. Mohli byste mi poradit, co dělat? Mám je přesazovat do nového substrátu nebo je to třeba zalévat méně? Možná je to i problém s hnojením? Jak poznat, jestli je to příliš málo nebo naopak moc vody? A co sluneční světlo? Myslíte si, že by měly být někde jinde v bytě? Je lepší je mít na okně nebo spíš dál od něj? Vím, že sukulenty jsou celkem odolné rostliny, ale bojím se, že jim ubližuji. Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak správně pečovat o sukulenty, když začnou mít takovéto problémy. Všichni víme, jak jsou krásné a chtěl bych si je udržet co nejdéle zdravé. Děkuju moc za každou radu!

191 slov
1.9 minut čtení
19. 1. 2022
Robert Pecka

Žloutnutí sukulentů může být znamení, že něco není v pořádku. Může to být přemokření – zkus si prohlédnout substrát, jestli není moc mokrý nebo na dně květináče není stojatá voda. Těmhle rostlinám se totiž daří v suchém prostředí, takže pokud zaléváš často, zkus to omezit. Když už je zaléváš, tak radši důkladně, ale ne moc často, dej jim čas, aby substrát úplně proschnul.

Pokud máš pocit, že substrát je starý nebo špatný, klidně je můžeš přesadit do čerstvého. A co se slunečního světla týče – většina sukulentů má ráda hodně světla, ale ne přímé polední slunce. Takže pokud jsou na okně a mají dostatek světla, měly by být v pohodě. Zkus je posunout trošku dál od okna nebo třeba přetažením přes den zatemnit. Hnojení taky hraje roli, ale zbytečně je nepřeháněj – stačí jednou za měsíc v růstové sezóně.

Jak poznat, jestli je to moc nebo málo vody? No pokud jsou listy měkké a hnědé, tak je to moc. Když jsou žluté a opadávají, tak možná málo vody nebo špatné podmínky. Takže sleduj a experimentuj! Držím palce.

177 slov
1.8 minut čtení
27. 4. 2024
Andrea Vrbová

Myslím, že žloutnutí sukulentů může být způsobeno několika věcmi. Třeba jsi je zaléval moc. Sukulenty potřebují opravdu hodně málo vody, stačí je zalít, když je substrát úplně suchý. Zkus udělat test prstu – pokud je půda ještě vlhká, tak počkej. Taky si dej pozor na odtok – pokud voda zůstává ve spodní části květináče, kořeny můžou začít hnít a to určitě způsobí žloutnutí. Co se týče světla, většina sukulentů má ráda jasné, přímé slunce, ale některé odrůdy snesou i trochu stínu. Zkus je přesunout blíž k oknu, ale ne na přímé slunce po celý den, aby nespálily listy. Pokud jsi používal hnojivo, tak taky nebuď moc štědrý – sukulenty vlastně nepotřebují moc živin. Když to shrnu, zkontroluj zalévání, světlo a případně substrát. Klidně je můžeš přesadit do čerstvého substrátu určeného pro sukulenty, to by mohlo pomoct. Držím palce!

138 slov
1.4 minut čtení
26. 6. 2024
Eva Janečková
Meskalin.cz/Články/Rostlinná biologie pro laiky
Příčiny žloutnoucích listů u sukulentů a jejich řešeníZjistěte, co způsobuje žloutnutí listů u vašich sukulentů a jak je zachránit. Prozkoumejte hlavní faktory a efektivní řešení pro zdravé rostliny.
1000 slov
10 minut čtení
19. 9. 2021
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky