Meskalin.cz/Fórum/Můžou mít sukulenty žluté listy kvůli přelévání?

Můžou mít sukulenty žluté listy kvůli přelévání?

Narazil jsem na problém se svými sukulenty a potřeboval bych trochu poradit. Koupil jsem si několik různých druhů, protože mě fascinují jejich tvary a barvy. Všechno bylo v pořádku, dokud jsem si nevšiml, že některé z mých rostlinek začaly mít žluté listy. Myslel jsem si, že je to možná normální, ale pak jsem se začal obávat, jestli to není nějaký signál nebezpečí. Zkoušel jsem je pravidelně zalévat, ale teď mám pocit, že jsem asi mohl přelít. Slyšel jsem, že sukulenty jsou citlivé na vodu a příliš mnoho může způsobit, že začnou uhnívat nebo mít problémy s listy. Může být žloutnutí listů u sukulentů opravdu důsledkem přelévání? Jaký by měl být optimální režim zalévání pro tyto rostliny? Je lepší nechat substrát úplně vyschnout mezi jednotlivými zálivkami? Kdybyste mi mohli poskytnout nějaké tipy nebo rady, budu vám moc vděčný. A co třeba hnojivo? Pomůže to nějak, nebo spíš škodí? Děkuji za jakoukoli pomoc!

151 slov
1.5 minut čtení
24. 5. 2022
Daniel Kraus

Jo, žluté listy u sukulentů rozhodně můžou být známkou přelévání. Tohle jsou rostliny, co milujou sucho, takže pokud je moc zaléváš, tak to fakt neprospívá. Ideálně bys měl nechat substrát úplně vyschnout mezi zálivkami. Zkus se podívat, jaký máš substrát, a jestli není moc těžký, nebo neudržuje vodu. Některý sukulenty zvládnou vydržet i týdny bez vody. Hnojivo je spíš taková věc, co se dá použít na jaře, ale moc to nepřeháněj, radši míň než víc. Drž se raději toho, že méně je někdy víc. Takže zkontroluj zalévání a substrát a snad se to spraví.

94 slov
0.9 minut čtení
26. 7. 2024
Elena Koubová

Žluté listy u sukulentů jsou fakt často známkou přelévání. Tyhle rostliny moc vodu nepotřebují, tak je dobrý nechat substrát mezi zálivkami pořádně vyschnout. Ideálně bys měl počkat, až je vrchní část půdy suchá, než zase zaliješ. Zkus to třeba jednou za 2-3 týdny, podle toho, jak to vypadá. Hnojivo je fajn používat, ale opatrně – moc hnojit taky není dobrý. Takže klidně jednou za měsíc nebo tak, ale jen v období růstu. Sleduj, jak reagujou, a podle toho upravuj. Můžeš zkusit i prohodit substrát na kaktusy, ten je víc propustný. Takže hlavně pozor na tu vodu!

96 slov
1 minut čtení
22. 6. 2024
Nikola Palečková
Meskalin.cz/Články/Rostlinná biologie pro laiky
Příčiny žloutnoucích listů u sukulentů a jejich řešeníZjistěte, co způsobuje žloutnutí listů u vašich sukulentů a jak je zachránit. Prozkoumejte hlavní faktory a efektivní řešení pro zdravé rostliny.
1000 slov
10 minut čtení
19. 9. 2021
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky