Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat bonsaje?

Jak často zalévat bonsaje?

Chtěl bych se zeptat, jak často bych měl zalévat své bonsaje. Mám několik různých druhů a pokaždé, když jsem si myslel, že to dělám správně, tak se něco pokazilo. Někdy mi přijde, že jsou suché a jindy zase přemokřené, což mě hodně trápí. Rád bych věděl, jestli existuje nějaké pravidlo, jak poznat, kdy je potřeba je zalít. Jaký vliv má počasí na frekvenci zalévání? Co se stane, když zaliju víc než je potřeba? Také mám obavy z toho, že když je venku horko, tak by mohly potřebovat více vody, ale zase když je zima, tak bych měl být opatrný. Jak si mohu být jistý, že nedělám chybu? Děkuju moc za jakékoliv rady a tipy ohledně zalévání bonsají!

117 slov
1.2 minut čtení
1. 12. 2022
Jindřiška Jonášová

Zalévání bonsají je fakt tricky, záleží na druhu a ročním období. Obecně platí, že bys měl zalívat, když je substrát nahoře suchý, ale zas nečekat, až budou úplně suché. Nejdřív prostě zkus pichnout prstem do půdy, pokud je suchá tak je čas na vodu. V létě, když je teplo, tak potřebují víc vody, ale v zimě to chceš omezit, protože kořeny můžou zmrznout a přemokření by je mohlo zabít. Když dáš moc vody, hrozí hniloba kořenů a to je pak konec. Snaž se zalévat ráno nebo večer, aby voda stihla vsáknout než přijde slunce. Pokud máš bonsaje venku, sleduj počasí – po dešti třeba nemusíš zalévat vůbec. Zkrátka hodně pozoruj a přizpůsobuj se podmínkám.

114 slov
1.1 minut čtení
19. 7. 2023
Antonín Pokorný

Zalévání bonsají není úplně jednoduché, ale nějaký systém se dá najít. Obecně platí, že bys měl zalévat, když je substrát suchý. Nejlepší je zkusit prstem nebo špejlí zjistit, jak je zemina uvnitř – pokud je suchá aspoň na 2 cm dolů, tak je čas na zalévání. Počasí má velký vliv – v létě, zvlášť když je horko, to chceš kontrolovat častěji, i každý den. Naopak v zimě se to dá zkrátit na pár dní, protože bonsaje většinou spí a spotřebovávají méně vody. Přemokření je dost průšvih, můžeš tím snadno zabít kořeny. Když zaliješ moc, tak začne hnít a to je špatně. Měj na paměti, že různé druhy mají různé potřeby. Takže sleduj svoje bonsaje a zkus si udělat nějakou rutinu podle toho, jak reagují. Hlavně klid a trénink! Po chvíli se to určitě zlepší.

134 slov
1.3 minut čtení
28. 1. 2024
Karel Novák
Meskalin.cz/Články/Tajemství malých bonsajů
Jak správně tvarovat malé bonsaje pro maximální estetikuObjevte techniky tvarování a prořezávání, které pomohou vašim malým bonsajům růst krásným a harmonickým způsobem.
1000 slov
10 minut čtení
16. 2. 2020
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky