Meskalin.cz/Fórum/Můžu bonsaje pěstovat venku?

Můžu bonsaje pěstovat venku?

Zajímalo by mě, jestli je možné bonsaje pěstovat venku, nebo jestli je lepší mít je v interiéru. Slyšel jsem různé názory, a tak nevím, co si myslet. Někteří lidé tvrdí, že bonsaje potřebují stabilní teplotu a určité podmínky, které venku nemusí být zaručeny. Co když bude moc horko nebo naopak zima? A jak to je s vlhkostí? Já sám mám doma pár malých bonsají, ale na zahradě bych chtěl mít větší kus, protože mi to přijde fakt hezké. Ale bojím se, že když je dám ven, tak se mi zničí nebo budou trpět na sluníčku. Jaké druhy bonsají jsou tedy vhodné pro venkovní pěstování? A co třeba péče o ně přes zimu? Mám v plánu nějaké úpravy zahrady a rád bych je tam zařadil mezi ostatní rostliny. Také mě zajímá, jestli potřebují nějakou speciální hlínu nebo substrát pro venkovní prostředí. Jaké máte zkušenosti s pěstováním bonsají venku? Je to praktické, nebo bych měl radši zůstat u těch pokojových?

158 slov
1.6 minut čtení
26. 8. 2021
Karolína Tomešová

Bonsaje můžeš pěstovat venku, ale záleží na druhu. Některý bonsaje, jako třeba borovice nebo javory, zvládají venkovní podmínky docela dobře, ale musíš je chránit před extrémním počasím. Zima je pro ně náročná, takže pokud máš mrazivé teploty, je dobrý je zakrýt nebo přemístit na chráněné místo. Horko taky není ideální, chce to najít nějaký stín. Co se týče vlhkosti, venku to může být lepší než v suchém bytě, ale pokud je sucho, nezapomeň zalévat. Použij substrát pro bonsaje, ten propouští vodu a vzduch, což je důležité. Takže klidně zkus větší bonsaj na zahradě, ale sleduj počasí a podle toho se o ni starej.

103 slov
1 minut čtení
5. 10. 2023
Kateřina Khýrová

Bonsaje můžeš pěstovat venku, ale záleží na druhu. Některý bonsaje, jako třeba japonský javor nebo borovice, snesou venkovní podmínky a jsou odolné vůči teplotním změnám. Tyhle rostliny potřebují i slunce, takže je klidně dej na místo, kde bude dost světla. Zimní péče je důležitá – pokud máš mrazy, tak je chraň před extrémním chladem, třeba je zakryj nebo přemísti na chráněnější místo. V létě si dej pozor na horko a pravidelně je zalévej, aby měly dostatek vlhkosti. Co se substrátu týče, ideální je nějaký dobře propustný pro vzduch a vodu – můžeš použít směs písku a hlíny, nebo speciální substrát pro bonsaje. Takže venku to jde, ale chce to vybrat správné druhy a trochu se o ně starat.

118 slov
1.2 minut čtení
25. 3. 2021
Jan Štěpánek
Meskalin.cz/Články/Tajemství malých bonsajů
Jak správně tvarovat malé bonsaje pro maximální estetikuObjevte techniky tvarování a prořezávání, které pomohou vašim malým bonsajům růst krásným a harmonickým způsobem.
1000 slov
10 minut čtení
16. 2. 2020
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky