Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že bonsaj potřebuje přesadit?

Jak poznám, že bonsaj potřebuje přesadit?

Zdravím všechny milovníky rostlin a bonsají! Mám takovou otázku, která mi vrtá hlavou už delší dobu. Jsem začínající pěstitel a nedávno jsem si pořídil svou první bonsaj, což je pro mě velká věc, protože jsem se do těchto malých stromků zamiloval. Chci se o ni co nejlépe starat, ale občas mám pocit, že nevím, co dělám správně. Teď mě zajímá, jak vlastně poznám, že má bonsaj vyžaduje přesazení? Vím, že je to důležitý proces pro její zdraví a růst, ale jaké jsou ty znaky? Mám si všímat kořenů? Co když začnou být vidět na povrchu půdy nebo přes okraj květináče? To už je jasný signál? A co když listy začnou žloutnout nebo hnědnout? Je to také známka toho, že je potřeba ji přesadit? Jakou zeminu použít při přesazování a kdy je nejlepší čas na to? Můžu ji přesazovat během vegetačního období nebo raději v klidnějších měsících? Doufám, že mi někdo zkušenější poradí, protože nechci svoji milovanou bonsaj poškodit. Každá rada bude cenná!

162 slov
1.6 minut čtení
29. 1. 2024
Jakub Mareš

Myslím, že je super, že se o bonsaj staráš a chceš jí dát to nejlepší. Když jde o přesazení, tak pár signálů ti určitě napoví. Pokud vidíš kořeny, jak se tlačí nahoru, nebo dokonce přes okraj květináče, to je jasný znamení, že potřebuje nový prostor. Žloutnutí nebo hnědnutí listů taky může naznačovat, že už je půda vyčerpaná a bonsaj nemá dost živin. Co se týče doby přesazování, nejlepší je to na jaře, než začne vegetační období. Při přesazování doporučuji použít speciální substrát pro bonsaje – je propustný a pomůže s odvodněním. Doufám, že to pomůže a bonsaj ti poroste jako z vody!

102 slov
1 minut čtení
25. 7. 2024
Soňa Bláhová

Takže, pokud si nejsi jistej, kdy bonsaj potřebuje přesadit, tak se koukej na pár věcí. Jestli vidíš kořeny, jak se krouží kolem květináče nebo jsou vidět na povrchu, to je jasný signál, že je čas zasáhnout. Další znak je, když listy začnou žloutnout nebo hnědnout – to může být taky známka, že už nemá dost prostoru a živin. Co se týče přesazování, nejlepší je to udělat na jaře, když začne vegetační období, ale ne během kvetení. Použij speciální bonsajovou zeminu – dobře odvodněnou a vzdušnou. Takže zkontroluj kořeny a listy a pokud něco vypadá špatně, radši ji přesadit. Uvidíš, jak jí to prospěje.

103 slov
1 minut čtení
17. 5. 2020
Jiří Hájek
Meskalin.cz/Články/Tajemství malých bonsajů
Jak správně tvarovat malé bonsaje pro maximální estetikuObjevte techniky tvarování a prořezávání, které pomohou vašim malým bonsajům růst krásným a harmonickým způsobem.
1000 slov
10 minut čtení
16. 2. 2020
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky