Meskalin.cz/Fórum/Jak chránit kaktusy před mrazem, když je pěstuju venku?

Jak chránit kaktusy před mrazem, když je pěstuju venku?

Když jsem se rozhodl pěstovat kaktusy venku, nikdy mě ani nenapadlo, jak moc se budu muset zabývat ochranou před mrazem. Zatímco v létě se mi dařilo a kaktusy krásně rostly, teď, když se blíží zima, mám strach, že mi umřou. Jak vlastně chránit kaktusy před mrazem? Mám je přenášet dovnitř nebo je stačí nějak zakrýt? Jaké materiály jsou nejlepší na ochranu, aby se kaktusy nezapařily nebo nespálily? Když už bych je měl zakrýt, jak bych to měl udělat, aby to bylo efektivní a zároveň jsem jim nezpůsobil víc škody než užitku? A co když se očekávají opravdu silné mrazy? Je lepší pořídit nějaký přístřešek nebo stačí jen jednoduché zakrytí? A co hnojení před zimou, má smysl ho dělat nebo to mám nechat až na jaro? Předtím, než nastane zima, rád bych věděl, jaké možnosti tu jsou. Nechci riskovat ztrátu svých vzácných kaktusů, které jsem si tak pečlivě pěstoval. Jsem si jistý, že spousta dalších pěstitelů má stejnou otázku a doufám, že mi někdo poradí s praktickými tipy a zkušenostmi.

169 slov
1.7 minut čtení
26. 4. 2023
Marcela Janková

Takže, co s kaktusy přes zimu, co? Já je mám venku taky a loni jsem se naučil pár triků. První věc, co bych udělal, je pokusit se je přenést dovnitř, pokud máš možnost. Ale pokud to nejde, tak je potřeba je dobře zakrýt. Nejvíc funguje nějaká textilie, třeba stará deka nebo juteový pytel. Důležité je, aby to bylo prodyšné, jinak se ti zapaří. Když předpovědí silný mráz, tak jsem zkoušel i kartonové krabice nebo plastové trubky – to může ochránit víc než jen deka.

Hnojení před zimou nedoporučuju, kaktusy by měly být v klidovém stavu. Takže to nechte na jaro. A pokud máš opravdu vzácné kousky, tak přemýšlej o nějakém malém přístřešku, třeba skleníku nebo alespoň nějaké provizorní konstrukci z PVC trubek a igelitu. Hlavně to ale nezapomeň kontrolovat, aby se tam netvořila plíseň nebo vlhkost.

Tak hodně štěstí s ochranou! Držím palce!

142 slov
1.4 minut čtení
9. 12. 2024
Richard Voříšek

No tak je to jasný, kaktusy venku v zimě potřebujou ochranu. Nejspíš nejlepší by bylo je přesunout dovnitř, pokud máš místo. Ale jestli ne, tak zkus nějaký zakrytí. Můžeš použít jutový pytel nebo staré deky, co se dají lehce sundat. Na zakrytí použij i plast, ale dej pozor, aby se tam nedělala kondenzace, jinak to spíš uškodí. Rozhodně to chce nějaký přístřešek, třeba malou skleník nebo i jen kousek fólie na tyče. Pokud se čekají opravdu silné mrazy, tohle už je fakt nutnost. Hnojení teď moc nedávej, kaktusy v zimě spí, tak počkej až na jaro. Hlavně sleduj počasí a pokud to začne vypadat zle, radši je chraň jak nejlíp umíš. Hodně štěstí!

113 slov
1.1 minut čtení
9. 11. 2024
Marcela Kovářová
Meskalin.cz/Články/Biodiverzita mimo domovenu
Jak se liší pěstování kaktusů z různých klimatických pásem?Objevte fascinující svět pěstování kaktusů a zjistěte, jak se péče o tyto unikátní rostliny liší podle jejich původního prostředí. Naučte se, co potře...
1000 slov
10 minut čtení
27. 2. 2021
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky