Meskalin.cz/Fórum/Mohu pěstovat kaktusy venku, když žiju v deštivém podnebí?

Mohu pěstovat kaktusy venku, když žiju v deštivém podnebí?

Zajímá mě, jestli je možné pěstovat kaktusy venku, když žiju v oblasti, kde prší téměř pořád a klima je spíš vlhké než suché. Mám pár kaktusů, které bych rád vystavil na zahradě, ale mám obavy z toho, jak by reagovaly na takové podmínky. Vím, že kaktusy obvykle milují sluneční světlo a sucho, ale co když je to naopak? Jak moc by jim vadilo, kdyby byla půda často mokrá? Co se stane s kořeny, pokud jsou příliš dlouho ve vlhku? A co jejich schopnost přizpůsobit se? Slyšel jsem o nějakých druzích, které by mohly zvládnout více vlhkosti, ale nejsem si jistý, jestli to platí i pro ty moje. Je lepší je pěstovat v květináčích a mít je pod střechou nebo nějakým způsobem chránit před deštěm? Existují nějaké techniky nebo tipy, jak zabezpečit kaktusy v deštivém podnebí? Nebo bych měl raději zvolit něco jiného, co je více odolné proti vlhku? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních pěstitelů, kteří se třeba s podobnou situací setkali. Jaké máte doporučení ohledně péče o kaktusy v takovýchto podmínkách?

173 slov
1.7 minut čtení
21. 12. 2021
Markéta Hrochová

Kaktusy v deštivém podnebí moc nevydrží. Oni fakt potřebují sucho a slunce. Pokud máš hodně dešťů, tak se může stát, že kořeny začnou hnitět, protože budou ve vlhku pořád. Někdy se doporučuje je mít v květináčích a dávat pod nějakou střechu nebo alespoň pod stříšku, aby nesedly do vody. Kaktusy mají rády dobrou drenáž, takže klidně zkus pěstovat v zemině speciálně pro sukulenty, to pomůže s odvodněním. Například kaktusy jako Echinopsis nebo Gymnocalycium jsou trochu odolnější, ale i tak to chce dávat pozor na tu vodu. Můžeš zkusit vyrobit nějaké malá přístřešky nebo je schovávat, když je moc pršivo. Jinak bych zvolil něco jiného do zahrady, co snese víc vlhkosti, třeba nějaké trvalky nebo bylinky, co mají rády vodu. Ale pokud chceš kaktusy, tak spíš v květináčích.

127 slov
1.3 minut čtení
14. 6. 2023
Simona Marková

Pěstování kaktusů ve vlhkém podnebí je fakt výzva. Kaktusy fakt nesnáší přemokření, takže pokud je půda neustále mokrá, kořeny začnou hnít a to by pro ně mohlo být fatální. Většina kaktusů potřebuje dobrý odtok, takže pokud je plánuješ mít venku, zvaž nějaké vyvýšené záhony nebo květináče s dírama na dně. Můžeš je taky chránit třeba nějakou stříškou nebo je přenášet dovnitř, když je fakt velký déšť. Pokud chceš zkusit nějaké odolnější druhy, tak možná hledej kaktusy jako Euphorbia nebo nějaké sukulenty – ty snesou víc vlhkosti než klasický kaktusy. Vždycky je lepší mít je pod kontrolou a v květináčích, než riskovat, že ti úplně uhynou. Takže uvidíš, co se ti podaří udržet naživu.

113 slov
1.1 minut čtení
11. 12. 2024
Adéla Tvrdíková
Meskalin.cz/Články/Biodiverzita mimo domovenu
Jak se liší pěstování kaktusů z různých klimatických pásem?Objevte fascinující svět pěstování kaktusů a zjistěte, jak se péče o tyto unikátní rostliny liší podle jejich původního prostředí. Naučte se, co potře...
1000 slov
10 minut čtení
27. 2. 2021
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky