Meskalin.cz/Fórum/Co potřebuje kaktus v chladnějším počasí?

Co potřebuje kaktus v chladnějším počasí?

Mám doma pár kaktusů, které jsem si zamiloval, a teď, když se blíží zima, tak přemýšlím, co s nimi vlastně mám dělat. Vím, že kaktusy jsou zvyklé na horké a slunečné podmínky, ale co se stane, když teploty začnou klesat? Je jasné, že nemůžu jen tak nechat všechny venku na mrazu, ale co by vlastně potřebovaly, aby přežily v tom chladnějším počasí? Jak moc musím hlídat vlhkost půdy, když už je venku zima? A co světlo? Mám je raději přenést dovnitř a jaké místo by pro ně bylo nejlepší? Taky jsem slyšel, že někteří lidé kaktusy v zimě vůbec nezalévají – je to pravda? Co když mají spící období? Jak dlouho to trvá a jak to ovlivňuje péči o ně? Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak jim můžu zajistit ideální podmínky během těch chladnějších měsíců, abych je měl krásné a zdravé i na jaře. Co třeba hnojení v zimě? Má smysl hnojit, nebo je lepší počkat až do jara? Jaké konkrétní druhy kaktusů jsou nejodolnější vůči chladu a co se s nimi stane, když je vystavím příliš nízkým teplotám? Odpovědi na tyto otázky by mi opravdu pomohly.

189 slov
1.9 minut čtení
23. 11. 2023
Filip Šimůnek

Kaktusy v zimě trochu ztěžují, ale zvládneš to. Nejlepší je je vzít dovnitř, když teplota klesne pod 10°C, protože většina kaktusů nemá ráda mráz. Hlavně je dej na světlé místo, ideálně na okno s dostatkem sluníčka, ale ne přímo na radiátor nebo do průvanu. Co se týče zalévání, v zimě se toho moc nedělá – většinou se doporučuje vůbec nezalévat, pokud jsou kaktusy v klidovém období. To může trvat od listopadu do března. Když je necháš vlhké, tak snadno zhnijí. Takže fakt pozor na vlhkost, radši nechat půdu úplně vyschnout.

Hnojení v zimě taky není potřeba. Kaktusy vstřebávají živiny pomaleji, takže počkej až na jaro. Pokud máš nějaký mrazuvzdorný druh, tak snese i chladnější počasí, ale většina se radši vyhýbá mrazu. Když je dáš ven za nízkých teplot, tak ti to můžou oschnout nebo úplně umřít. Celkově se snaž udržet teplo a sucho a po zimě budou zase krásné.

148 slov
1.5 minut čtení
18. 1. 2025
Šárka Bláhová

Kaktusy v zimě fakt potřebují trochu jinou péči. Když začne zima, nejlepší je je přenést dovnitř, pokud máš takovou možnost. Ideální místo je světlé a suché, třeba u okna, ale ne na přímém slunci. Vlhkost půdy bys měl sledovat – v zimě většinou kaktusy spí, takže se zalévá málo nebo vůbec. Je pravda, že hodně lidí v zimě nezalévá vůbec, protože kaktusy jsou hodně citlivé na přemokření. Hnojení na zimu většinou nedává smysl, klidně počkej až do jara, kdy začnou růst. Co se týče teploty, některé druhy jako Echinocactus nebo Opuntia snesou chlad trošku líp, ale neměli bys je vystavovat mrazu. Když to přeženete s chladem, tak mohou uhynout nebo mít poškozené tkáně. Takže zkrátka: přenést dovnitř, méně vody a žádné hnojení. Až přijde jaro, můžeš začít s normální péčí.

130 slov
1.3 minut čtení
25. 3. 2023
Filip Buchta
Meskalin.cz/Články/Biodiverzita mimo domovenu
Jak se liší pěstování kaktusů z různých klimatických pásem?Objevte fascinující svět pěstování kaktusů a zjistěte, jak se péče o tyto unikátní rostliny liší podle jejich původního prostředí. Naučte se, co potře...
1000 slov
10 minut čtení
27. 2. 2021
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky