Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že je kaktus přelitéj?

Jak poznám, že je kaktus přelitéj?

Když jsem si pořídil svého prvního kaktusu, byl jsem nadšený a chtěl jsem mu věnovat co nejlepší péči. Všechno šlo skvěle, až jsem se začal obávat, jestli ho nezalévám moc. Jak vlastně poznám, že je kaktus přelitéj? Představte si, že sedíte na sluníčku a najednou zjistíte, že máte mokré boty. To není moc příjemné, že? To samé platí i pro kaktusy. Ale jak to poznat? Když se na něj podívám, tak mi přijde, že jeho barva je stále hezká, ale co když se od spodu začnou objevovat nějaké skvrny? A co když začne mít měkké a hnilobné části? Mohu si být jistý, že to je známka přelití? Četl jsem někde, že kořeny kaktusu nesnáší vlhko a může to vést k hnilobě. Takže jak poznám, jestli je potřeba zálivku omezit? A jak často bych měl vlastně zalévat? Vím, že někteří lidé říkají, že kaktusy potřebují minimální vodu, ale já mám strach, abych mu neublížil. Co když začne opadávat nebo ztrácet tvar? Jak můžu zjistit, jestli je problém s vodou nebo třeba s něčím jiným? A jaký má vlastně vliv na zalévání počasí? Děkuji za každou radu!

185 slov
1.9 minut čtení
14. 8. 2023
Petr Šulc

Tak jo, kaktusy jsou fajn, ale s vodou je to oříšek. Když je přelitej, tak se to většinou projevuje tím, že začne mít měkký nebo hnilobný části. Hlavně koukni na kořeny – pokud sou černý nebo rozpadlý, tak to není dobrý. Skvrny na těle kaktusu taky nejsou dobré znamení. Barva sama o sobě nemusí nic říkat, záleží spíš na textuře a celkovém vzhledu. Zkus zkontrolovat substrát – pokud je pořád mokrej, určitě zalévání omez. V létě můžeš zalévat častějc, ale v zimě je to fakt minimálně. Většina lidí dává kaktusům vodu jednou za pár týdnů a víc, když je teplo. Osobně se držím pravidla "když je substrát suchý, pak zalévat" – tak si to pamatuj! A počasí má vliv – v horku chce víc vody a na podzim a v zimě míň. Takže buď pozorný a sleduj ho.

138 slov
1.4 minut čtení
11. 1. 2025
Helena Buchtová

Takže, kaktusy a přelévání, to je ošemetná věc. U kaktusů je důležité koukat na kořeny a celkový vzhled. Když začneš vidět hnědé skvrny, obzvlášť na dně, to už není dobrý signál. Měkké části jsou jasným varováním – to je většinou hniloba. Kaktusy nemají rády mokro, takže když máš podezření, že jsi zalil moc, radši dej kaktusu čas na oschnutí. Zálivku omez, klidně jednou za pár týdnů, záleží na počasí a ročním období. V zimě skoro vůbec, v létě trochu častěji, ale pořád opatrně. Pokud začne kaktus ztrácet tvar nebo opadávat, může to být buď přelité nebo naopak moc suché. Takže sleduj i substrát – když je moc vlhký po delší dobu, máš problém. V zimních měsících ho taky chraň před chladem a vlhkostí. Měj to na paměti a drž se pravidla "radši míň než víc".

135 slov
1.4 minut čtení
27. 9. 2024
Jana Tichá
Meskalin.cz/Články/Rostlinná péče
Jak správně zavlažovat kaktusy a sukulenty: Časté chyby a řešeníObjevte, jak správně zavlažovat kaktusy a sukulenty a vyvarujte se častým chybám, které mohou ohrozit zdraví těchto fascinujících rostlin!
1000 slov
10 minut čtení
5. 12. 2021
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky