Meskalin.cz/Fórum/Jaké kaktusy jsou nejlepší pro začátečníky?

Jaké kaktusy jsou nejlepší pro začátečníky?

Mám v plánu začít s pěstováním kaktusů, ale vůbec nevím, které druhy jsou pro mě jako pro začátečníka vhodné. Slyšel jsem, že některé kaktusy jsou mnohem odolnější a snadnější na péči než jiné, ale jak to vlastně je? Je pravda, že některé druhy snášejí sucho a nedostatek světla lépe než jiné? Co třeba, když se rozhodnu pro kaktusy, které potřebují hodně slunce, jak je mám umístit na parapet, aby se jim dařilo? A co zavlažování? Jak často bych měl zalévat kaktusy a je nějaký specifický tip, jak poznat, kdy mají žízeň? Rád bych věděl i o nějakých běžně dostupných druzích kaktusů. Třeba jsem slyšel o Echinopsis nebo Gymnocalycium – jsou to dobré volby pro začátečníka? Také by mě zajímalo, jestli bych měl mít nějaké speciální hnojivo nebo substrát při zakládání své malé kaktusové zahrádky. A co teplota a vlhkost vzduchu? Jak moc jsou kaktusy náročné na tyto podmínky? Bude mi stačit běžná pokojová teplota, nebo bych měl mít něco speciálního? Pokud máte nějaké tipy nebo doporučení na konkrétní kaktusy, které by byly ideální pro někoho, kdo s nimi teprve začíná, byl bych moc vděčný za vaše rady. Díky!

188 slov
1.9 minut čtení
1. 11. 2024
Alena Malá

Tak jo, kaktusy pro začátečníky jsou fakt super volba! Echinopsis a Gymnocalycium jsou obě skvělý, jsou odolný a moc jim nevadí, když je zapomeneš zalít. Hlavně nezapomeň, že kaktusy mají radši sucho, tak je zalévej jen když substrát úplně vyschne. Pokud si nejsi jistej, jestli mají žízeň, můžeš šťouchnout do substrátu prstem – pokud je suchý do dvou centimetrů, tak je čas na vodu. Co se slunce týče, tak většina kaktusů má ráda hodně světla, takže umístění na slunný parapet je ideální. Ale pozor na přímý slunce v létě, to je může spálit. Co se hnojiva týče, na začátek stačí občasné hnojení speciálním hnojivem pro sukulenty během vegetačního období. Teplota pokojová je ok, ale preferují teplejší podmínky. Vlhkost vzduchu? No, většina kaktusů zvládne i sušší vzduch. Takže klidně začni s těmi dvěma druhy a uvidíš, jak ti to půjde!

139 slov
1.4 minut čtení
15. 11. 2024
Milan Brychta

Takže, kaktusy pro začátečníky jsou celkem v pohodě. Echinopsis a Gymnocalycium jsou dobré volby, protože snášejí sucho a moc o něm nemusíš přemýšlet. Co se týče světla, většina kaktusů má ráda sluníčko, takže je dej na parapet, ale pozor na přímé slunce, aby se spálily. Zalévání: v létě klidně jednou za 2-3 týdny, v zimě prakticky nic. Než zaliješ, zkontroluj substrát – měl by být suchý. Hnojivo není nutný, ale když chceš, tak nějaké speciální na kaktusy můžeš použít jednou za měsíc během vegetačního období. Teplota pokojová je většinou ok, ale kaktusy mají rády teplo, takže v zimě je fajn je držet trošku teplejší. Vlhkost vzduchu? To je většinou jedno, čím víc sucha, tím lépe. Takže klidně začni s těmito druhy a uvidíš, že to půjde.

126 slov
1.3 minut čtení
3. 1. 2025
Jarmila Procházková
Meskalin.cz/Články/Kaktusy pro začátečníky
Kaktusy pro nováčky: Jak vybrat ideální druh pro první pěstováníObjevte nejlepší kaktusy pro začínající pěstitele. Naučte se, jak vybrat ideální druhy kaktusů, které zvládnou i drobné chyby v péči a přinesou vám ra...
1000 slov
10 minut čtení
13. 2. 2024
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky