Meskalin.cz/Fórum/Měly by teplomilné rostliny stát na přímém slunci pořád?

Měly by teplomilné rostliny stát na přímém slunci pořád?

Zajímalo by mě, jak je to s teplomilnými rostlinami a jejich umístěním na slunci. Viděla jsem, že spousta lidí je dává na okna, kde na ně praží slunce celý den, ale nejsem si jistá, jestli je to pro ně ideální. Mám doma několik kaktusů a sukulentů, které jsem dostala jako dárek, a ráda bych se o ně starala co nejlépe. Možná se pletu, ale mám pocit, že i když jsou tyto rostliny zvyklé na teplo a světlo, příliš mnoho slunce by jim mohlo ublížit. Jak jsem si všimla, některé z nich mají takové světlé skvrny nebo dokonce vypadají spálené. Je možné, že by potřebovaly nějaký stín během dne? Nebo by měly být raději venku na plném slunci po celou dobu? Jaké jsou vaše zkušenosti s pěstováním teplomilných rostlin? Měli jste někdy problém se spálením listů nebo jinými známkami poškození od slunce? Jak vybalancovat množství slunce a stínu pro tyto rostliny? Děkuji za rady!

153 slov
1.5 minut čtení
30. 10. 2024
Milan Kříček

Teplomilné rostliny, jako kaktusy a sukulenty, potřebují hodně slunce, ale je pravda, že příliš přímého slunce může být problém. Měj na paměti, že náhle přemístění z méně osvětleného místa na plné slunce může způsobit spálení. Je dobré je na pár dní aklimatizovat. Pokud vidíš světlé skvrny nebo hnědé okraje na listech, tak to je jasný znak přehřátí. Někdy je fajn jim poskytnout trochu stínu během nejteplejších hodin dne, třeba odpoledne. Venku by měly být v pohodě, ale dávej pozor na extrémní teploty a vítr. Zkus experimentovat s umístěním – třeba je dej nejdřív do polostínu a pak postupně zkoušej víc slunce. Každá rostlina je jiná, tak sleduj, jak reagují.

109 slov
1.1 minut čtení
21. 1. 2025
Dana Jelínková

Teplomilný rostliny jako kaktusy a sukulenty většinou snesou hodně slunce, ale jo, i na ně může být moc. Jestli vidíš skvrny nebo spálený listy, tak to jasně ukazuje, že potřebujou trochu stínu. Zkus je dát na místo, kde dostanou sluneční světlo, ale ne přímo po celý den. Třeba ráno nebo později odpoledne je ideální. Venku můžou být taky, ale dej pozor na extrémní horko, to může uškodit. Já mám svoje kaktusy u okna, co má trochu záclonu a to se osvědčilo. Hlavně sleduj, jak reagujou. A když začne léto, tak je dobrý jim dát občas pauzu od toho největšího žáru.

100 slov
1 minut čtení
26. 1. 2025
David Odehnal
Meskalin.cz/Články/Teplomilné rostliny
Nejčastější chyby při péči o teplomilné rostliny a jak se jim vyhnoutPodrobný článek o běžných chybách při pěstování teplomilných rostlin a praktické tipy, jak je efektivně řešit.
1000 slov
10 minut čtení
9. 9. 2024
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky