Meskalin.cz/Fórum/Můžu dávat teplomilné rostliny ven v noci v červenci?

Můžu dávat teplomilné rostliny ven v noci v červenci?

Zdravím všechny nadšence do pěstování rostlin! Chtěla bych se zeptat na něco, co mě už delší dobu trápí. Mám doma pár teplomilných rostlin, které jsem si pořídila na jaře a teď v létě bych je ráda přesunula ven. Ale mám trochu obavy. Je bezpečné je dávat ven i přes noc, třeba v červenci? Slyšela jsem, že některé noci mohou být chladnější, a tak se bojím, aby mi ty rostlinky nezmrzly nebo neulehly. Zároveň bych je chtěla nechat užít si toho sluníčka a čerstvého vzduchu, protože vypadají, že by jim to prospělo. Nechci ale riskovat, že je vystavím nežádoucím podmínkám. Jaké máte zkušenosti s tímto? Jsou nějaké konkrétní teploty, které byste doporučili dodržovat? A co třeba vítr nebo vlhkost vzduchu? Jak moc jsou tyto faktory důležité? Budu ráda za každou radu a zkušenost, protože bych opravdu nerada přišla o nějakou krásnou rostlinku kvůli špatnému rozhodnutí. Díky moc!

146 slov
1.5 minut čtení
26. 10. 2024
Eva Palečková

Jo, teplomilný rostliny můžeš klidně dávat ven v červenci, většinou to je v pohodě. V noci by mělo být teplo, ale občas může být chladněji, tak to chce hlídat teplotu. Některý noci, když je zataženo nebo vanou studený větry, tak to může spadnout pod 10 °C a to už by mohlo být risk. Pokud máš možnost, tak je radši na noc schovej někam do kryté části jako třeba pod střechu. Vlhkost vzduchu a vítr taky hrajou roli – hodně větru může rostliny poškodit, tak je dej někam, kde nejsou na přímém větru. Hlavně si dávej pozor na to, jaký mají rostliny celkově potřeby, některý jsou citlivější než jiný. Takže pokud máš nějaké konkrétní druhy, zkus zjistit jejich optimální podmínky. Ale jinak si myslím, že většina teplomilných rostlin by měla zvládnout léto venku.

132 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Adam Rada

Není to špatný nápad, ale je dobrý mít na paměti pár věcí. V červenci většinou už míváme teplejší noci, ale chladné dny se občas objeví. Pokud máš teplomilné rostlinky, jako jsou třeba pelargonie nebo rajčata, měly by být v pořádku, pokud teploty nepadnou pod 10°C. Zjisti si předpověď počasí na noc, abys nebyla překvapená.

Co se týče větru a vlhkosti, pokud je silný vítr, může být lepší je schovat, protože by to mohlo poškodit listy nebo dokonce rostlinku vyvrátit. Vlhkost vzduchu hraje roli taky – pokud je moc vlhko a studeno, raději je vezmi dovnitř. Pokus se také vybrat místo, kde budou chráněny před přímým větrem a budou mít dostatek slunce během dne. Pokud máš možnost, zkus je dávat ven jen na den a na noc brát dovnitř, dokud si nebudeš jistá, že jsou aklimatizované. Hodně štěstí s pěstováním!

139 slov
1.4 minut čtení
17. 12. 2024
Jan Vacek
Meskalin.cz/Články/Teplomilné rostliny
Nejčastější chyby při péči o teplomilné rostliny a jak se jim vyhnoutPodrobný článek o běžných chybách při pěstování teplomilných rostlin a praktické tipy, jak je efektivně řešit.
1000 slov
10 minut čtení
9. 9. 2024
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky