Meskalin.cz/Fórum/Opadené listy u sukulentů – co s tím?

Opadené listy u sukulentů – co s tím?

Mám velký problém se svými sukulenty, které jsem si tak dlouho přála mít. Všechno vypadalo skvěle, dokud jsem si nevšimla, že listy začínají opadávat. Je to normální? Co to vlastně znamená, když se listy sukulentů zbarvují a padají dolů? Mám pocit, že je něco špatně. Může to být způsobeno přeléváním nebo naopak nedostatkem vody? Snažím se dodržovat pravidla ohledně zalévání, ale možná dělám něco špatně. A co světlo? Jak moc slunce potřebují, aby byly spokojené? Možná jsem je dala na místo, kde mají moc stínu. Je možné, že jsou i jiné příčiny tohoto problému? Slyšela jsem o různých škůdcích nebo plísních, ale nevím, jak to všechno poznat. Jak poznám, zda je rostlina jen unavená, nebo jestli umírá? Taky jsem slyšela, že některé druhy sukulentů jsou citlivější než jiné, má to vliv na to, jak se o ně starám? A co hnojivo? Používám ho správně? Prosím poraďte mi, jak zjistit, co dělám špatně a jak můžu své sukulenty zachránit. Každý tip nebo zkušenost by mi moc pomohly.

166 slov
1.7 minut čtení
18. 9. 2024
Olga Říhová

Listy opadávající u sukulentů můžou být fakt problém. Obvykle to bývá známka, že něco není v pořádku. Pokud vidíš, že listy žloutnou a padají, mohlo by to být přelévání nebo naopak nedostatek vody. Sukulenty nechtějí stát ve vodě, takže se ujisti, že substrát je dobře odvodněný. Na druhou stranu, když je zaléváš moc málo, taky to může způsobit opadávání listů. Co se světla týče, většina sukulentů potřebuje hodně slunce, takže jestli je máš v nějakém tmavém koutě, zkuste je přesunout na jasnější místo. Můžeš mít taky problém s plísněmi nebo škůdci, zkontroluj listy a stonky na nějaké známky poškození nebo malých broučků. A hnojivo? Sukulenty potřebují hnojit jen občas, zbytek času by měly být v chudším substrátu. Zkus si najít konkrétní informace o druhu sukulentu, co máš – některé jsou citlivější než jiné. Když najdeš příčinu opadávání, měla bys mít větší šanci je zachránit.

144 slov
1.4 minut čtení
16. 1. 2025
Elena Štěpánková

Sukulenty jsou občas náročnější, než si myslíme. Opadávání listů může být způsobeno spoustou věcí. Přelévání je asi nejčastější problém – tyhle rostliny potřebují zálivku jen občas a hodně vody je může hned zabít. Zkontroluj, jestli máš správný květináč s odtokovými otvory a jestli substrát dobře saje vodu. Naopak, pokud je moc suchý vzduch nebo dlouho bez vody, taky to může být problém.

Co se světla týče, většina sukulentů potřebuje dostatek slunce. Pokud je máš v příliš tmavém místě, mohou taky začít chřadnout. Zkus je přesunout na místo, kde budou mít víc přímého světla.

Škůdci a plísně jsou další věc, co se může stát. Zkontroluj, jestli nejsou na listech nějaké malé tečky nebo pavučinky, to by mohly být škůdci.

A ohledně hnojiva – sukulenty obecně nepotřebují moc živin, takže buď opatrná s tím, co a jak často používáš.

Každopádně sleduj rostliny a pokud vidíš, že se zhoršují, tak je lepší udělat nějaké úpravy co nejdřív.

152 slov
1.5 minut čtení
11. 12. 2024
Zdeňka Kubíčková
Meskalin.cz/Články/Teplomilné rostliny
Nejčastější chyby při péči o teplomilné rostliny a jak se jim vyhnoutPodrobný článek o běžných chybách při pěstování teplomilných rostlin a praktické tipy, jak je efektivně řešit.
1000 slov
10 minut čtení
9. 9. 2024
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky