Meskalin.cz/Fórum/Jaký substrát je nejlepší pro kaktusy na zimu?

Jaký substrát je nejlepší pro kaktusy na zimu?

Chtěl bych se zeptat, jaký substrát byste doporučili pro pěstování kaktusů během zimního období? Mám několik různých druhů a ráda bych je uchovala zdravé a šťastné i v chladnějších měsících. Vím, že kaktusy potřebují dobře propustný substrát, ale zajímá mě, jestli je lepší použít nějakou směs s přídavkem písku nebo perlitu, nebo jestli by bylo lepší držet se čistě kaktusového substrátu. Uvažovala jsem také o možnosti přidat nějaké organické látky pro zlepšení půdy, ale bojím se, že by to mohlo způsobit hnilobu kořenů. Jaké máte zkušenosti s různými typy substrátů během zimy? A co se týká zavlažování v této době - měl by být substrát úplně suchý, nebo je dobré ho jemně zvlhčit? Ráda bych se dozvěděla více o tom, co všechno je třeba zvážit, abych své kaktusy ochránila před zimními výkyvy teplot a vlhkosti. Jaké konkrétní směsi používáte vy a jak se to osvědčilo? Děkuji za všechny rady!

149 slov
1.5 minut čtení
30. 7. 2024
Eva Přibylová

Takže, co se týče substrátu pro kaktusy v zimě, já většinou používám směs s pískem a perlitem. Dává to skvělou propustnost a zabraňuje hnilobě kořenů. Mám kaktusy jak v čistém kaktusovém substrátu, tak ve vlastní směsi a musím říct, že ta směs funguje líp. Můžeš zkusit třeba dvě části zeminy, jednu část písku a jednu část perlitu. Organické látky bych nedoporučoval, radši se drž čistě minerálního substrátu na zimu. Co se zalévání týče, nejlepší je nechat substrát úplně vyschnout mezi zálivkami, v zimě kaktusy spí a moc vody nepotřebují. Občas jemně zvlhčit je OK, ale fakt opatrně. A pokud máš možnost je mít na chladnějším místě, kde je sucho, bude to pro ně ideální. Drž se toho a tvoje kaktusy by měly být v pohodě.

125 slov
1.3 minut čtení
8. 9. 2024
Ladislav Vlk

Když jde o substrát pro kaktusy na zimu, tak fakt nezapomínej na tu propustnost. Většinou se doporučuje směs s pískem nebo perlitem, to fakt pomáhá, aby se voda nedržela a kaktusy nehnily. Já osobně používám kaktusový substrát s trochou hrubého písku a perlitu, tak 50/50, a zatím v pohodě. Co se týká organických látek, tak radši bez nich, protože můžeš riskovat hnilobu kořenů v zimě, když je chladněji. Zalévat bys měla minimálně, spíš zkontroluj, jestli je substrát úplně suchý. Když je moc vlhko a zima, to je pak špatný. Kaktusy si rády odpočinou v suchu a chladu. Zkus si pohrát s tím poměrem substrátu a uvidíš, co tvým kaktusům sedne nejvíc. Držím palce!

113 slov
1.1 minut čtení
19. 1. 2025
Renata Pánková
Meskalin.cz/Články/Substráty pro cacti
Jak přizpůsobit substrát podle ročního období: Rady a tipy pro kaktusyObjevte, jak optimalizovat substrát pro kaktusy v závislosti na ročním období a klimatických podmínkách, aby vaše rostliny prosperovaly po celý rok.
1000 slov
10 minut čtení
4. 6. 2023
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky