Meskalin.cz/Fórum/Můžu změnit substrát kaktusům, když začíná léto?

Můžu změnit substrát kaktusům, když začíná léto?

Už nějakou dobu se věnuji pěstování kaktusů a teď, když se blíží léto, jsem se zamyslel nad tím, jestli by bylo rozumné v tuto dobu měnit substrát. Mám několik různých druhů kaktusů, které se zdají být zdravé, ale myslím si, že by mohly profitovat z nového substrátu. Zajímalo by mě, jestli je dobré měnit substrát právě teď, když začíná sezóna růstu. Občas slyším názory, že by to mělo být uděláno na jaře, aby kaktusy měly dostatek času se aklimatizovat do nového prostředí před horkými letními měsíci. Ale na druhou stranu jsem četl, že některé rostliny mohou přejít na nový substrát i během léta, pokud jsou v dobrém stavu a dobře zalévané. Jaký máte názor na to? Mohlo by to nějak ovlivnit jejich růst nebo květ? A co třeba kořeny? Je lepší udělat to postupně nebo prostě vyměnit celý substrát najednou? Nechci, aby moje kaktusy trpěly nebo dokonce uhynuly kvůli špatnému načasování. Vím, že správný výběr substrátu je důležitý pro zdravý růst kaktusů, ale jaký vliv má změna substrátu v této fázi roku? Mám taky obavy z toho, jak snesou transplantaci a jestli je něco specifického, co bych měl mít na paměti při přesazování v létě. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto tématem?

202 slov
2 minut čtení
15. 7. 2024
Viktor Holub

Jo, můžeš to udělat, ale chce to být opatrnej. V létě ti kaktusy rostou, takže když je přesadíš do novýho substrátu, tak se na to musíš připravit. Možná je lepší to udělat brzy na jaře, ale pokud jsou už teď zdravý a v dobrým stavu, tak by to mělo být v pohodě. Klíčový je, aby byl substrát pro kaktusy dobře odvodněnej a vzdušnej. Při přesazování buď opatrnej na kořeny, abys je nepoškodil. Pokud máš nějaký kaktusy, co jsou citlivější, tak radši zkus měnit substrát postupně – třeba jen část substrátu kolem kořenů. Tak budou mít čas si zvyknout. Hlavně po přesazení pořádně zalévej, ale ne přeháněj, jinak můžeš udělat víc škody než užitku. Držím palce!

115 slov
1.2 minut čtení
5. 12. 2024
Jaroslava Šafaříková

Změna substrátu kaktusům v létě je docela diskutabilní téma. Mnoho lidí říká, že nejlepší čas na přesazování je na jaře, kdy rostliny začínají růst. Ale pokud jsou tvoje kaktusy zdravé a dobře zalévané, v létě by to mohlo fungovat. Musíš ale být opatrný, aby se kořeny moc nepoškodily, když je vyndáš ze starého substrátu. Zkus třeba udělat postupný přesun, ať mají šanci se aklimatizovat. Určitě dej pozor na to, jaký substrát používáš – měl by být lehký a propustný. Kaktusy nemají rády moc vlhkosti. Takže jo, můžeš to zkusit, ale s rozmyslem. A pokud se ti zdá, že některé kaktusy reagují špatně, klidně to přehodnoť a nech je v klidu.

110 slov
1.1 minut čtení
4. 1. 2025
Antonín Doležel
Meskalin.cz/Články/Substráty pro cacti
Jak přizpůsobit substrát podle ročního období: Rady a tipy pro kaktusyObjevte, jak optimalizovat substrát pro kaktusy v závislosti na ročním období a klimatických podmínkách, aby vaše rostliny prosperovaly po celý rok.
1000 slov
10 minut čtení
4. 6. 2023
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky