Můžu změnit substrát kaktusům, když začíná léto?
Už nějakou dobu se věnuji pěstování kaktusů a teď, když se blíží léto, jsem se zamyslel nad tím, jestli by bylo rozumné v tuto dobu měnit substrát. Mám několik různých druhů kaktusů, které se zdají být zdravé, ale myslím si, že by mohly profitovat z nového substrátu. Zajímalo by mě, jestli je dobré měnit substrát právě teď, když začíná sezóna růstu. Občas slyším názory, že by to mělo být uděláno na jaře, aby kaktusy měly dostatek času se aklimatizovat do nového prostředí před horkými letními měsíci. Ale na druhou stranu jsem četl, že některé rostliny mohou přejít na nový substrát i během léta, pokud jsou v dobrém stavu a dobře zalévané. Jaký máte názor na to? Mohlo by to nějak ovlivnit jejich růst nebo květ? A co třeba kořeny? Je lepší udělat to postupně nebo prostě vyměnit celý substrát najednou? Nechci, aby moje kaktusy trpěly nebo dokonce uhynuly kvůli špatnému načasování. Vím, že správný výběr substrátu je důležitý pro zdravý růst kaktusů, ale jaký vliv má změna substrátu v této fázi roku? Mám taky obavy z toho, jak snesou transplantaci a jestli je něco specifického, co bych měl mít na paměti při přesazování v létě. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto tématem?