Meskalin.cz/Fórum/Jaké substráty pro kaktusy jsou ideální v zimním období?

Jaké substráty pro kaktusy jsou ideální v zimním období?

Zajímalo by mě, jaké speciální substráty byste doporučili pro kaktusy během zimy. Sice už nějakou dobu pěstuju kaktusy, ale nikdy jsem se nezamýšlel nad tím, jak moc správný substrát ovlivňuje jejich zimní spánek. Mám pocit, že většina z nich potřebuje v zimě něco jiného než v létě. Mám doma několik druhů – od klasických opuncí po různé sukulenty a chtěl bych vědět, jestli je důležité mít pro každého z nich jiný typ substrátu a co přesně by měl obsahovat. Uvažoval jsem o tom, jestli by třeba směs písku a zeminy stačila, nebo jestli je lepší použít nějaké speciální směsi určené přímo pro kaktusy. A co drenáž? Je to v zimě až tak důležité? Mám obavy, že by mohly začít hnit, když budou ve vlhčím substrátu a venku bude zima. Rád bych věděl, jestli někdo má zkušenosti s péčí o kaktusy v tomto období a jaký substrát se osvědčil jako nejlepší. Děkuji za rady!

153 slov
1.5 minut čtení
7. 7. 2023
Alois Kovář

Při výběru substrátu pro kaktusy v zimě je fakt důležitý, aby byl dobře propustný. Kaktusy mají rády sucho a v zimě se zalévají mnohem míň, takže substrát by měl být vzdušný, jinak hrozí hniloba kořenů. Směs písku a zeminy celkem stačí, ale lepší je použít speciální směsi pro kaktusy nebo sukulenty, co mají už vyvážený poměr a dobrý drenážní schopnosti. Drenáž je fakt klíčová! Můžeš do substrátu přidat i perlit nebo štěrk pro lepší odtok vody. Každý druh má trochu jiný požadavek, ale většina z nich nebude potřebovat nějakou extra péči. Jenom hlídej, aby substrát nebyl moc mokrý, protože v zimě kaktusy spí a nechtěj moc vlhkosti. Takže jo, radši se zaměř na to, aby substrát byl lehkej a dobře odvodněnej.

121 slov
1.2 minut čtení
6. 6. 2024
Vojtěch Hácha

Pokud jde o substrát pro kaktusy v zimě, tak je fakt dobré mít na paměti, že kaktusy v téhle době spí. Hlavně nezapomeň na drenáž, to je klíčový faktor. Použij něco jako směs pro kaktusy, co obsahuje písek, perlitu nebo štěrk. Tím se zajistí, že substrát bude dobře provzdušněný a rychle schne. Někteří kaktusáři doporučují i přidat trochu rašeliny, ale pozor na přemokření. Obecně platí, že čím víc máš drenážních složek, tím líp. Co se týče různých druhů kaktusů – většinou ti stačí jedna směs na všechny. Ale pokud máš nějaké citlivější sukulenty, tak je dobrý je mít v trošku specifičtější směsi. A rozhodně se vyhni těžkým hlinitým substrátům, ty zadržují vlhkost a to může vést k hnilobě kořenů. Takže jo, zaměř se na lehké a dobře odvodněné směsi a bude to v pohodě.

134 slov
1.3 minut čtení
30. 8. 2024
Tereza Prchalová
Meskalin.cz/Články/Substráty pro cacti
Jak přizpůsobit substrát podle ročního období: Rady a tipy pro kaktusyObjevte, jak optimalizovat substrát pro kaktusy v závislosti na ročním období a klimatických podmínkách, aby vaše rostliny prosperovaly po celý rok.
1000 slov
10 minut čtení
4. 6. 2023
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky