Meskalin.cz/Fórum/Jaký je nejlepší přírodní repelent na kaktusy?

Jaký je nejlepší přírodní repelent na kaktusy?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Mám dotaz ohledně ochrany našich miláčků před škůdci. V poslední době jsem si všiml, že se na některých mých kaktusech objevily drobné černé tečky a občas i nějaké bílé chomáče, které mi připadají jako mšice nebo svilušky. Vím, že je důležité chránit naše rostliny před těmito nechtěnými návštěvníky, ale slyšel jsem také o chemických pesticidech a tady mám obavy, že by to mohlo uškodit mým rostlinám nebo dokonce ovlivnit jejich zdraví. Proto bych se chtěl zeptat, jestli někdo z vás má osvědčené tipy na přírodní repelenty, které by mohly pomoci? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké domácí recepty nebo přírodní ingredience, které by mohly být účinné při ochraně kaktusů. Například slyšel jsem něco o používání česneku nebo mýdla, ale nevím, v jakém poměru to namíchat. Uvažoval jsem také o použití esenciálních olejů, ale zase nevím, které jsou pro kaktusy bezpečné a jak je správně aplikovat. Mám doma různé druhy kaktusů a chtěl bych, aby zůstaly zdravé a krásné. Také by mě zajímalo, jak často tyto přírodní repelenty aplikovat a jestli je potřeba se bát nějakých vedlejších účinků. Pokud máte zkušenosti s přírodními metodami ochrany kaktusů nebo jakékoliv tipy na to, co funguje, budu moc vděčný za rady. Děkuji!

204 slov
2 minut čtení
18. 10. 2022
Alena Havlíková

Pokud chceš ochránit kaktusy před škůdci bez chemie, zkus domácí repelent. Česnek je fakt dobrý, stačí rozmixovat pár stroužků s vodou a nechat to chvíli odstát. Potom to sceď a můžeš to nastříkat na rostliny. Někdo taky doporučuje mýdlový roztok, smíchej kousek mýdla s vodou (tak 1:10) a aplikuj to na postižené místo. Co se týče esenciálních olejů, tak levandule nebo tea tree by měly být v pohodě, ale pozor na koncentraci, stačí pár kapek do vody. Až to aplikuješ, tak to dělej třeba jednou týdně nebo když uvidíš, že se ti ti potvůrky vracejí. Hlavně sleduj, jak na to kaktusy reagují, občas můžeš vidět i vedlejší účinky jako opadávání poupátek nebo změnu barvy. Držím palce!

116 slov
1.2 minut čtení
29. 6. 2024
Karolína Pavlíková

Na kaktusy funguje pár přírodních repelentů, co mám vyzkoušené. Česnek je super, stačí rozmixovat pár stroužků s vodou, nechat to pár hodin odstát a pak scezené použít na postřik. Mýdlo taky pomáhá, doporučuje se tekuté mýdlo v poměru 1:10 s vodou. Je to přírodní a většinou to kaktusům neublíží. Pak jsou tu esenciální oleje, třeba neemový olej, ten je účinný proti škůdcům a kaktusy to snášejí dobře, ale je lepší ho naředit. Aplikovat můžeš jednou za dva týdny, dokud nevidíš zlepšení. Hlavně to nenechávej na horkým slunci, aby se rostliny nespálily. Zkus si udělat test na jednom kaktusu, jestli to snese, než to dáš na všechny. Jinak pozor na přemokření, ať neuděláš víc škody než užitku.

116 slov
1.2 minut čtení
25. 9. 2024
Nikola Kovaříková
Meskalin.cz/Články/Ochrana před škůdci
Účinné přírodní repelenty pro ochranu kaktusůObjevte, jaké přírodní repelenty můžete použít k ochraně vašich kaktusů před škůdci a chorobami, a zajistěte si tak zdravé a krásné rostliny.
1000 slov
10 minut čtení
28. 10. 2021
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky