Meskalin.cz/Fórum/Funguje citronová šťáva jako repelent na kaktusy?

Funguje citronová šťáva jako repelent na kaktusy?

Zajímalo by mě, jestli má někdo zkušenost s použitím citronové šťávy jako repelentu proti škůdcům na kaktusech. Slyšel jsem, že citrusové plody mají nějaké přírodní vlastnosti, které by mohly odpuzovat některé hmyz nebo plísně. Mám doma několik různých typů kaktusů, ale bojím se, že by mohly být napadeny mšicemi nebo jinými škůdci, a tak přemýšlím o nějakých přírodních metodách ochrany. Je citronová šťáva efektivní? Jak ji použít? Mám ji stříkat přímo na rostliny nebo ji smíchat s vodou? Nebo to může spíše uškodit než pomoci? Má někdo tipy, jak chránit kaktusy před škůdci bez chemických postřiků? Budu vděčný za jakékoli rady a zkušenosti, co se týká použití citronu nebo jiných přírodních prostředků pro ochranu kaktusů.

115 slov
1.2 minut čtení
20. 11. 2021
Jarmila Eliášová

Citronová šťáva může mít nějaké odpuzující vlastnosti, ale jako repelent na kaktusy to asi nebude až tak účinné. Mám zkušenost, že citrónová vůně může odradit některé brouky, ale u kaktusů jsem si nevšiml žádného zásadního efektu. Pokud se rozhodneš ji vyzkoušet, doporučuji smíchat šťávu s vodou, aby těžké kyseliny nepoškodily rostliny. Třeba 1 díl citronu na 3 díly vody, to by mohlo fungovat. Ale dávej pozor, ať to nepřehnal, raději zkus na malém kousku kaktusu nejdřív. Jinak pokud hledáš přírodní metody, tak třeba mýdlový roztok nebo neemový olej jsou osvědčené tipy. Hlavně pravidelně kontroluj rostliny a případně je omývej vodou, to pomůže taky.

103 slov
1 minut čtení
13. 6. 2023
Nikola Pospíšilová

Citronová šťáva jako repelent na kaktusy? No, já bych to asi zkusil, ale opatrně. Citrusový vůně může odradit některý hmyz, jako mšice, ale přímo stříkat na kaktusy bych se bál. Může to být pro ně moc kyselý a spálit je. Zkusil jsem to jednou na květinách a nějaký listy to poškodilo. Doporučuji citronovou šťávu smíchat s vodou, třeba v poměru 1:10, a pak jemně postříkat okolí rostlin nebo na zem. Taky můžeš zkusit jiný přírodní prostředky, jako třeba mýdlovou vodu nebo olej z neem. Taky se hodí pravidelně kontrolovat kaktusy a případně je omývat vodou, aby ses zbavil škůdců. Přírodní metody fungujou, ale chce to čas a trpělivost.

108 slov
1.1 minut čtení
8. 6. 2024
Zdeněk Jaroš
Meskalin.cz/Články/Ochrana před škůdci
Účinné přírodní repelenty pro ochranu kaktusůObjevte, jaké přírodní repelenty můžete použít k ochraně vašich kaktusů před škůdci a chorobami, a zajistěte si tak zdravé a krásné rostliny.
1000 slov
10 minut čtení
28. 10. 2021
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky