Meskalin.cz/Fórum/Jak často hnojit sukulenty?

Jak často hnojit sukulenty?

Nedávno jsem se dostal k pěstování sukulentů a pořád přemýšlím, jak správně hnojit. Zjistil jsem, že existuje spousta různých názorů a informací ohledně toho, jak často bych měl tyto skvělé rostlinky hnojit. Někde jsem četl, že by se to mělo dělat jednou za měsíc, ale pak jsem slyšel, že někteří lidé hnojí jen během vegetačního období, což mi přijde docela málo. Jak to tedy je? Zajímalo by mě, jestli je správné hnojit sukulenty během celého roku nebo jen v určitých obdobích. A co se týče typu hnojiva - stačí obyčejné hnojivo na kaktusy, nebo bych měl používat něco speciálního? Také mě zajímá, zda je možné sukulenty přehnojit a jaké jsou příznaky toho, že se něco děje špatně. Když už mluvíme o tom hnojení, jaké konkrétní složení by mělo mít ideální hnojivo pro sukulenty? Nebo je lepší hnojit méně a častěji, nebo víc a méně často? Rád bych znal vaše zkušenosti a tipy, jak na to. Díky!

156 slov
1.6 minut čtení
10. 9. 2024
Martin Trnka

Hnojení sukulentů je fakt důležitý, ale zas to není žádná věda. Obecně se doporučuje hnojit je hlavně během vegetačního období, což je tak od jara do podzimu. Takže klidně jednou za měsíc, když mají aktivní růst. V zimě většinou ne, protože jsou v klidu a nedokážou toho moc využít.

Co se hnojiva týče, obyčejný hnojivo na kaktusy většinou stačí. Můžeš ale zkusit i specializovaný, pokud chceš mít jistotu. Hlavně by mělo mít vyvážené složení – něco jako 5-10-10 nebo 10-10-10. A jo, dávej pozor na přehnojení, to může být problém; rostlinky pak můžou žloutnout nebo dokonce uhynout. Takže raději míň než víc.

Celkově bych řekl, že lepší je hnojit míň a častěji než nějaký silný dávky jednou za čas. A nezapomeň, každá rostlina je trochu jiná, tak sleduj, jak na to reagují.

130 slov
1.3 minut čtení
22. 7. 2024
Miroslav Vaculík

Sukulenty hnojím hlavně v období jara a léta, když rostou. To znamená asi tak jednou za měsíc, ale pokud máš nějaký slabší ročník nebo fakt špatný substrát, tak klidně i dvakrát za měsíc. Na podzim a v zimě hnojit fakt moc nemusíš, většinou je to zbytečné, protože sukulenty spí. Co se týče hnojiva, normální hnojivo na kaktusy je fajn, ale i speciální pro sukulenty může být lepší. Důležité je, aby mělo víc draslíku a méně dusíku. Hlavně pozor na přehnojení, to můžeš poznat podle žloutnutí listů nebo toho, že rostlina začne shazovat listy. Takže radši míň a častěji než víc a málo. Ideální složení? Někde jsem četl něco jako 5-10-10 (N-P-K). Tak drž palce a nezapomeň na dobrý odtok vody!

120 slov
1.2 minut čtení
27. 7. 2024
Žaneta Hlaváčová
Meskalin.cz/Články/Fertilizační tipy
Jak správně časovat hnojení pro maximum růstu a zdraví rostlinNaučte se, jak správně načasovat hnojení exotických rostlin během jejich vegetačního cyklu pro maximální růst a zdraví. Článek přináší praktické rady,...
1000 slov
10 minut čtení
17. 3. 2024
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky