Meskalin.cz/Fórum/Jak udržet správnou vlhkost v teráriu pro sukulenty?

Jak udržet správnou vlhkost v teráriu pro sukulenty?

Mám terárium, ve kterém chci pěstovat sukulenty a kaktusy, ale trochu se mi nedaří udržet tu správnou vlhkost. Je to vůbec důležité, když jsou sukulenty známé tím, že snášejí sucho? Slyšel jsem, že je dobré mít nějaké větrání, aby se vzduch nezastavil, ale jak to udělat, aby to neublížilo rostlinám? A co zalévání, jak často by se měly sukulenty zalévat v teráriu? Mám strach, že je přeliju a pak mi uhynou. Jak to zvládnout, aby měly dostatek vody, ale zároveň nebyly ve vlhku pořád? A co substrát, má být spíše hrubý nebo jemný? Chtěl bych slyšet různé názory na to, jak vybalancovat vlhkost v teráriu pro sukulenty. Díky za rady!

110 slov
1.1 minut čtení
1. 9. 2024
Vladimíra Špačková

Když pěstuješ sukulenty v teráriu, tak je to o trošku jiném přístupu. Sukulenty sice vydrží sucho, ale v uzavřeném teráriu může být problém s přehnanou vlhkostí. Větrání je fakt důležitý, doporučuji mít aspoň malý otvor nebo víko, co se dá občas otevřít, aby se vzduch mohl trochu pohybovat. Co se týče zalévání, tak radši méně než víc. Zalévej jen když je substrát úplně suchý. Můžeš zkusit zalévat jednou za dva týdny, ale záleží na teplotě a světle. Substrát by měl být hrubý, jako směs pro kaktusy nebo přidat písek, aby to dobře odvodnilo. Žádné jemné substráty! Vždycky radši sleduj rostliny, když začnou vypadat smutně, tak je něco špatně. Hlavně se neboj experimentovat a učit se z chyb.

117 slov
1.2 minut čtení
28. 9. 2024
Veronika Vaníčková

Udržet správnou vlhkost v teráriu pro sukulenty je fakt důležitý, i když si myslíš, že to nejsou nějaký vodní rostliny. Vlhkost by měla být minimální, ale ventilace je klíčová, aby se vzduch nehromadil a nezpůsoboval plíseň. Můžeš zkusit udělat nějaké malé otvory do víka terária nebo mít víko úplně volně položené, aby se vzduch trochu hýbal.

Co se týče zalévání, rozhodně to chce opatrnost. Zalévej je vždycky až když je substrát úplně suchý, což může být klidně jednou za dva týdny, záleží na teplotě a vlhkosti vzduchu. Dobrý je použít substrát s dobrou drenáží – něco hrubšího jako směs písku s perlitem nebo speciální substrát na kaktusy a sukulenty. Ten jemný substrát by mohl zadržovat moc vody a tím pádem způsobit hnilobu.

Takže shrnutí: hodně větrání, zalévat opatrně a používat hrubší substrát. To by mělo pomoct vybalancovat tu správnou vlhkost.

139 slov
1.4 minut čtení
15. 1. 2025
Blanka Horálková
Meskalin.cz/Články/Vykouzlete terária
Terárium jako domov pro vzácné sukulenty: Jak vytvořit ideální podmínkyObjevte, jak vytvořit ideální terárium pro vzácné sukulenty s přehledem požadavků na světlo, vlhkost a substrát.
1000 slov
10 minut čtení
22. 2. 2024
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky