Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat sukulenty v teráriu?

Jak často zalévat sukulenty v teráriu?

Zdravím všechny milovníky rostlin! Mám doma sukulenty a chtěla bych je mít v teráriu, protože mi přijde, že to bude pro ně ideální prostředí. Jenže teď nevím, jak často je vlastně zalévat. Četla jsem, že sukulenty jsou dost odolné a potřebují méně vody než jiné rostliny, ale to neznamená, že je můžu zavlažovat jednou za měsíc nebo co. Někde jsem narazila na to, že by se měly zalévat jednou týdně, ale pak zase jinde jsem slyšela, že to závisí na tom, jak vlhký je vzduch kolem. Takže co teď? Jak poznám, kdy je potřeba je zalít? Co když je v teráriu hodně vlhko nebo naopak sucho? Mám se řídit tím, jestli jsou listy měkké nebo ztrácí barvu? A co substrát, ovlivňuje to frekvenci zalévání? Mám pocit, že se v tom docela ztrácím a chtěla bych vědět, jak to děláte vy ostatní. Jaká je vaše zkušenost s zaléváním sukulentů v teráriích? Jaká je ideální doba mezi zaléváním? Děkuji moc za jakékoli tipy a rady!

163 slov
1.6 minut čtení
23. 4. 2024
Emil Karásek

Takže, co se týče zalévání sukulentů v teráriu, je to fakt o tom, jak se tvé rostlinky chovají. Základní pravidlo: raději méně než víc. Obecně platí, že bys je měla zalévat tak jednou za 2-3 týdny, ale to fakt záleží na podmínkách. Když máš vysokou vlhkost vzduchu, může stačit i jednou za měsíc. Opačně, pokud je sucho, možná budeš muset zalévat častěji. Hlavně se koukej na substrát – pokud je suchý na dotek, tak je čas zalít. Listy sukulentů by měly být pevné – když začnou být měkké nebo mění barvu, tak to je jasnej signál, že něco není v pořádku. Takže sleduj rostlinky a podle toho se řiď. A jo, substrát taky dost ovlivňuje frekvenci – lehčí směsi schnou rychleji. Takže zkus si najít tu správnou rovnováhu a uvidíš, jak ti to půjde.

134 slov
1.3 minut čtení
1. 1. 2025
Pavel Liška

Takže, ohledně zalévání sukulentů v teráriu – je to trochu věda, ale dá se to zvládnout. Obecně platí, že sukulenty potřebují méně vody než ostatní rostliny, ale jak říkáš, to neznamená, že je můžeš nechat na suchu. Záleží hodně na prostředí, v jakém je máš. V teráriu to může být složitější kvůli vlhkosti. Pokud je vzduch hodně vlhký, můžeš je zalévat třeba jednou za dva týdny, ale pokud je sucho, tak klidně jednou za týden nebo i častěji. Hlavně sleduj substrát – když je suchý na dotek, je čas zalít. Listy by měly být pevné a šťavnaté; když ztrácejí barvu nebo jsou měkké, asi mají nedostatek vody. Takže jo, sleduj jak vypadají a jak vypadá substrát. Jo a nezapomeň, že substrát taky hraje roli – pokud je příliš těžký a zadržuje vodu, tak se může stát, že ti sukulenty uhnívají. Takže používej dobře odvodněný substrát a uvidíš, jak se ti budou dařit.

152 slov
1.5 minut čtení
16. 11. 2024
Adam Hroch
Meskalin.cz/Články/Vykouzlete terária
Terárium jako domov pro vzácné sukulenty: Jak vytvořit ideální podmínkyObjevte, jak vytvořit ideální terárium pro vzácné sukulenty s přehledem požadavků na světlo, vlhkost a substrát.
1000 slov
10 minut čtení
22. 2. 2024
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky