Meskalin.cz/Fórum/Kaktus vedle sukulentu - je to dobrý nápad?

Kaktus vedle sukulentu - je to dobrý nápad?

Zdravím všechny milovníky rostlin! Nedávno jsem začal přemýšlet o své malé sbírce rostlin a napadlo mě, jestli by bylo v pořádku mít kaktus umístěný vedle sukulentu. Mám doma pár různých druhů sukulentů, které mi hezky rostou, a pak tu mám i nějaké kaktusy, které jsem si pořídil, protože mě fascinují jejich tvary a textury. Četla jsem, že oba tyto typy rostlin mají podobné nároky na péči, jako je zálivka a světlo, ale je tu nějaká šance, že by si mohly vzájemně překážet? Co když se jeden začne rozrůstat více než druhý nebo něco takového? Při jednom pokusu jsem si všimla, že sukulenty jsou někdy takové "rozvážné" a kaktusy mají tendenci růst rychleji. Měli byste tedy v takovém případě mít na paměti i velikost květináče nebo substrátu, nebo to není zas až tak důležité? Myslíte si, že by vedle sebe mohly koexistovat bez problémů? Jaké máte zkušenosti vy? Ráda bych slyšela názory ostatních, kteří pěstují jak kaktusy, tak sukulenty. Může být kombinace těchto rostlin v jednom prostoru úspěšná, nebo by to mohlo vést k nějakým problémům? Děkuji za jakékoli rady!

179 slov
1.8 minut čtení
1. 8. 2024
Robert Bílek

No, tak tohle je celkem časté dilema. Kaktusy a sukulenty mají fakt podobné nároky, ale někdy se můžou dost lišit v růstu. Kaktusy většinou rostou rychleji, jak jsi říkala, a to může být problém, když je budeš mít v jedný nádobě. Hlavně když máš větší sukulent a menší kaktus, tak ten kaktus může snadno dostat víc světla a vody než sukulent, což se pak projeví na jejich zdraví.

Když je dáš do stejného květináče, dej bacha na velikost substrátu a kořenového systému. Třeba použít nějaký dobře odvodněný substrát by mělo pomoct. Taky si uvědom, že čím větší květináč, tím víc prostoru pro kořeny - takže pokud si chceš udržet kontrolu nad tím, jak rostou, možná zkus menší nádoby.

Celkově to může fungovat, ale zkus si hlídat jejich potřeby a třeba je i občas oddělit, když jeden začne dominovat. Tak hodně štěstí s pěstováním!

142 slov
1.4 minut čtení
3. 12. 2024
Michal Růžička

No, já bych to viděl docela pozitivně. Kaktusy a sukulenty mají vlastně dost podobné potřeby, co se týče světla a zálivky. Hlavně pozor na to, aby se nepřelívaly, jinak obě skupiny trpí na hnijící kořeny. Jak píšeš, kaktusy často rostou rychleji, tak si dej pozor na velikost květináče a substrát. Může se stát, že jeden druh začne přerůstat ten druhý a bude mu brát prostor. Zkus je umístit tak, aby měly dost místa a pokud bys viděla, že jeden roste víc, klidně je rozděluj. Myslím, že v malém prostoru by to mohlo fungovat, ale hlídej si je. Jsem zvědavej, jak ti to dopadne!

103 slov
1 minut čtení
31. 10. 2024
Šárka Kučerová
Meskalin.cz/Články/Rostlinné soužití
Doplňkové rostlinné duo: Jak vytvářet ideální kombinace pro zdravý ekosystém vašich květináčůObjevte, jak kombinovat rostliny tak, aby vytvořily harmonický a zdravý ekosystém ve vašich květináčích. Naučte se zásady soužití rostlin a získejte t...
1000 slov
10 minut čtení
25. 7. 2024
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky