Meskalin.cz/Fórum/Můžou vedle sebe růst kaktusy a bylinky?

Můžou vedle sebe růst kaktusy a bylinky?

Zajímalo by mě, co se stane, když dám vedle sebe kaktusy a bylinky? Mám doma pár kaktusů, které se mi daří pěstovat, a teď bych chtěl do své sbírky přidat i nějaké bylinky. Přemýšlím, jestli je dobrý nápad je mít vedle sebe v jedné květináči nebo na jednom parapetu. Vím, že kaktusy potřebují hodně slunce a sucho, zatímco bylinky milují vlhko a pravidelnou zálivku. Neohrozí se navzájem? Můžou kaktusy nějak ovlivnit růst bylinek, nebo naopak? Co když budou mít různou potřebu živin? Představoval jsem si, jak by to mohlo být zajímavé esteticky, ale co prakticky? Jaké jsou zkušenosti ostatních pěstitelů s kombinací těchto dvou typů rostlin? Existuje nějaká konkrétní bylinka, která by mohla být lepší pro soužití s kaktusy? A co třeba škůdci nebo nemoci? Když je budu mít takhle těsně pohromadě, nebudou se jeden druhému navzájem škodit? Poraďte mi, prosím!

141 slov
1.4 minut čtení
6. 12. 2024
Tereza Buchtová

Kaktusy a bylinky vedle sebe moc nedoporučuju. Kaktusy potřebujou sucho a hodně slunce, zatímco bylinky milují vlhko a stín. Tyhle potřeby jsou dost odlišný, takže si navzájem zavařejí. Kaktusy můžou bylinkám pěkně uškodit, když je málo vody. A naopak, pokud bylinky dostanou víc vody, tak kaktusy můžou začít hnit. Co se živin týče, taky se to může zamotat – pokud máš v jednom květináči rostliny s různýma nárokama na živiny, můžou se vzájemně ovlivnit. Zkus radši pěstovat bylinky a kaktusy odděleně. Pokud chceš zajímavou kombinaci, zkus třeba sukulenty, ty mají víc podobný potřeby jako kaktusy. Škůdci a nemoci – to je taky risk. Když jsou rostliny blízko sebe, můžou se snadno přenášet nemoci nebo si vyměňovat škůdce. Takže radši opatrně!

120 slov
1.2 minut čtení
5. 1. 2025
Marie Štěpánová

Kaktusy a bylinky vedle sebe moc nedávají smysl, protože mají úplně jiné nároky. Kaktusy milujou sucho a hodně slunce, zatímco bylinky potřebují vlhko a pravidelnou zálivku. Pokud je dáš do stejného květináče, tak buď kaktusy uhynou, nebo bylinky, protože se jim nebude dařit. Navíc bylinky jako bazalka nebo petržel potřebují víc živin, což může kaktusům chybět. Co se týče škůdců a nemocí, tak když je máš pohromadě, můžou si navzájem přenášet problémy. Pokud chceš mít obojí, je lepší je mít odděleně. Třeba na různých parapetech nebo v jiných květináčích. Tak se spolu nebudou moc ovlivňovat a každé dostane to, co potřebuje.

101 slov
1 minut čtení
25. 10. 2024
Bedřich Horálek
Meskalin.cz/Články/Rostlinné soužití
Doplňkové rostlinné duo: Jak vytvářet ideální kombinace pro zdravý ekosystém vašich květináčůObjevte, jak kombinovat rostliny tak, aby vytvořily harmonický a zdravý ekosystém ve vašich květináčích. Naučte se zásady soužití rostlin a získejte t...
1000 slov
10 minut čtení
25. 7. 2024
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky