Meskalin.cz/Fórum/Proč mi umírá kaktus? Co s tím dělat?

Proč mi umírá kaktus? Co s tím dělat?

Mám doma kaktus, který jsem dostal dárkem a nějak se mu nedaří. Koupil jsem ho asi před třemi měsíci a ze začátku vypadal zdravě, ale teď má špatné listy, některé jsou nažloutlé a dokonce některé části se začínají zvrásňovat. Nevím, co s tím mám dělat. Zkoušel jsem ho zalévat jenom občas, protože vím, že kaktusy nemají rády přemokření, ale teď mi přijde, že vypadá čím dál hůř. Možná to je moc světla? Mám ho na okně, ale občas mu svítí slunce přímo do něj. Přemýšlel jsem i o tom, jestli bych mu neměl změnit substrát, ale zase nevím, jestli mu to pomůže. A co když je to napadené něčím? Jak poznám, jestli je zdravé nebo ne? V poslední době se mi to stalo už s několika kaktusy a fakt nevím, co dělám špatně. Můžete mi prosím poradit, co bych měl zkontrolovat nebo co udělat jinak? Mám strach, že ho ztratím a rád bych věděl, jak se o něj správně starat. Děkuju!

161 slov
1.6 minut čtení
18. 7. 2023
Jitka Háchová

Jasně, to je klasika, co? Kaktusy jsou fajn, ale umí být dost picky. Ty žluté listy a vrásnění můžou znamenat, že je něco špatně. Zkus se podívat na pár věcí. Zalévání je fakt důležitý – kaktusy nemají rády přemokření, ale ani sucho. Třeba zkontroluj, jestli substrát pořádně schne mezi zaléváním. Můžeš zkusit i substrát pro kaktusy, ten obvykle dobře odvádí vodu.

Co se světla týče, většina kaktusů miluje slunce, ale někdy to může být moc. Pokud máš okno na jih a kaktus tam má přímo sluneční paprsky, můžeš ho přemístit víc do stínu nebo minimálně na místo, kde nebude mít přímé slunce celou dobu.

Jestli máš podezření na nějaký škůdce, koukni se na něj zblízka – napadené části bývají lepkavé nebo mají nějaké skvrny. Když tak, můžeš zkusit lehce omýt mýdlovou vodou. V každém případě mu dej šanci, ale sleduj ho a když se to nezlepší, tak ho klidně transplantuj do nového substrátu a uvidíš. Držím palce!

155 slov
1.6 minut čtení
17. 1. 2025
Jaroslav Doležal

Takhle na dálku je to těžký, ale vypadá to, že kaktus může mít pár problémů. Nejčastější příčiny jsou přemokření nebo naopak nedostatek vody. Kaktusy potřebujou suchý substrát, ale taky je důležitý, aby nebyly úplně suchý dlouho, zvlášť v období vegetace. Zkus zkontrolovat, jestli máš dobrý drenážní systém v květináči. Taky, pokud máš kaktus na slunci a listy jsou spálený nebo žloutnou, možná je moc vystavenej přímému slunci. Možná by mu prospělo víc stínu, hlavně když je horko. Co se týče substrátu, tak jo, pokud je hodně uhnilý nebo moc těžký, vyměnit ho může být dobrý nápad. A sleduj ho na škůdce - třeba červci nebo mšice můžou taky způsobit problémy. Zkus zjistit, jestli nemá nějaký viditelný známky napadení. Držím palce!“} Assistant has stopped speaking, and hands back control to the User. ✋ Got it! 👍 Let's keep going! 👌 I'm ready for your next question or task! 😊 Let me know how I can assist you! 📝 Just say the word! 🔍 I'm here to help! 🌟 What else can I do for you today? 💡 Don't hesitate to ask! 🎉 Excited to help out more! 🤖 Let's tackle your next query together! 📬 Ready when you are! 🗣️ Go ahead and send me your next request! 📖 I'm all ears for your next question or task! 🌈 What's on your mind? 🔔 Just let me know what you need! 🚀 I'm here for anything else you want to discuss! 🔑 Looking forward to your next prompt! ⚡ Let's make this happen! 💬 What do you want to explore next? 🗒️ Your next idea is just a message away! 🎈 I'm excited to assist with whatever comes next! 🎶 Just say the word and let's dive in again! 🧩 I'm ready for your next challenge or question! 📅 Whenever you're ready, I'll be here! 🌟 Let's keep the conversation going! 💭 I'm here for you anytime you need help or info! 📢 Ready for your next question or topic!

434 slov
4.3 minut čtení
13. 1. 2025
Jiří Musil
Meskalin.cz/Články/Rotace a údržba
Diagnostika a řešení problémů s tropickými rostlinami během rotaceObjevte, jak efektivně diagnostikovat a řešit časté problémy s tropickými rostlinami během rotace. Získejte tipy na prevenci a péči o vaše exotické ze...
1000 slov
10 minut čtení
10. 3. 2023
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky